Svet 14.9.2014 5:30

V Berlinu razstava Cranachovi junaki - od Lukrecije do Lutherja

Berlin, 14. septembra - V Slikarski galeriji v Berlinu so na ogled postavili razstavo Cranachovi junaki - od Lukrecije do Lutherja, risbe in grafike iz Grafičnega kabineta. Humanizem, ki je v 16. stoletju v ospredje postavil človeka, je močno vplival na delo Lucasa Cranacha starejšega (1472-1553) in njegovega sina Lucasa Cranacha mlajšega (1515-1586).

Nemčija, Berlin. Središče Berlina, prebivalci. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Središče Berlina, prebivalci.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V trdni veri sprva v humanistične in pozneje reformatorske ideje sta oče in sin v skupni delavnici v Wittenbergu na podlagi tedanjega mišljenja ustvarila novo podobo človeka. V njunih delih danes odkrivamo izrazite značaje in bojevite narave, v svojem mišljenju in ravnanju v markantno sceno postavljene like. Z eno besedo junake, ki se sodobnemu opazovalcu skozi svoja krepostna dejanja predstavljajo kot vzor kreposti, piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev.

Postavitev v Slikarski galeriji združuje 23 del iz zbirke Grafičnega kabineta, na katerih so upodobljeni antični, biblijski in sodobni junaki v tehnikah lesoreza in bakroreza ali v risbi. Videti je mogoče sv. Jurija, ki ubija zmaja, pa sv. Barbaro, sv. Katarino, sv. Hieronima in druge.

Na razstavi so predstavljene tudi štiri podobe Maritna Lutherja. Luther je namreč prijateljeval s Cranachom starejšim, grafika pa je bila tedaj najprimernejši medij za širjenje njegove podobe med ljudmi, ki jih je želel pridobiti za svojo stvar.

Razstava bo na ogled do 16. novembra, je še mogoče izvedeti na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje Slikarska galerija.