Svet 16.9.2014 6:00

Doslej nepoznano Picassovo pismo razstavljeno v Franciji

Pariz, 16. septembra - V Muzeju lepih umetnosti v mestu Quimper v zahodni Franciji so razstavili nepoznano pismo španskega umetnika Pabla Picassa (1881-1973). Pismo, ki ga je Picasso pisal svojemu prijatelju, francoskemu pesniku Maxu Jacobu in ki je sicer danes v zasebni lasti, dopolnjujejo risbe, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Pismo, ki se začne z "moj dragi Max" in je podpisano z besedami "tvoj brat Picasso", po besedah direktorja muzeja Ambroiseja Guillaumeja kaže na tesne vezi med španskim umetnikom in Jacobom, ki je bil tedaj njegov najboljši prijatelj. Pismo velja za izjemno redko, saj je doslej znanih le deset pisem, ki jih je Picasso pisal Jacobu, poudarjajo v muzeju.

Picasso je pismo napisal leta 1903, ko je bil v Barceloni, pisanje pa ponuja dober vpogled v umetnikovo življenje. Iz njega je razvidna tudi Picassova želja, da bi se vrnil v Pariz. "Če bi lahko delal tukaj, bi ostal tukaj. Ker pa vidim, da ne morem tukaj nič delati, bom odšel v Pariz," je umetnik, kot piše AFP, zapisal v polomljeni francoščini.

Risbe, ki v pismu dopolnjujejo umetnikovo pisanje, kažejo vse značilnosti umetnikovega t.i. modrega obdobja.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama "La vie" in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki "La toilette" in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, "Aficionado" in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma od 1925 do 1945, v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.