Svet 15.9.2014 16:15

Matisse v Londonu pritegnil več kot pol milijona obiskovalcev

London, 15. septembra - Razstavo del Henrija Matissa v londonski galeriji Tate Modern si je ogledalo kar 560.000 obiskovalcev, kar je največji obisk katerekoli razstave v tej znani galerijski hiši doslej. Razstava Henri Matisse: The Cut-Outs, ki je bila odprta med 17. aprilom in 7. septembrom, je predstavila umetnikovo ustvarjalno obdobje med letoma 1937 in 1954.

Direktor galerije Tate Modern Nicholas Serota je izrazil veselje nad enormnim obiskom. Temu je po njegovih besedah botrovalo dejstvo, da so obiskovalci prvič po 40 letih dobili priložnost, da vidijo na enem mestu zbranih toliko Mattisevih del.

Med razstavami, ki so pritegnile veliko obiskovalcev, sta bili še leta 2012 Picassova s skoraj 470.000 obiskovalci ter razstava del Damiena Hirsta, ki si jo je leta 2012 oziroma v času trajanja razstave ogledalo več kot 460.000 obiskovalcev, piše britanski BBC.

Na razstavi Henri Matisse: The Cut-Outs je bilo na ogled 120 del iz Matissevega poznejšega umetniškega ustvarjanja. V 60. letih, ko mu je šibko zdravje preprečila slikanje, je začel umetnik iz barvnega papirja izrezovati zasnove za vrsto del. Odkril je nov medij, v katerem je ustvaril več umetnin.

Med drugim sta bili razstavljeni deli Polž in Spomin na Oceanijo, ki sta bili prvič, odkar so ju ločili v Matissovem studiu, postavljeni skupaj.

Po Londonu bodo razstavo postavili 12. oktobra v newyorški MoMI, nato pa bodo dela vrnili galerijam in zasebnim zbirateljem.