Svet 16.9.2014 11:40

Georgeu Clooneyju nagrada Cecil B. DeMille za življenjsko delo

Los Angeles, 16. septembra - Hollywoodski zvezdnik George Clooney bo prejel nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo. Izročili mu jo bodo na podelitvi zlatih globusov, ki bo 11. januarja prihodnje leto. Nagrado podeljuje združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu (HFPA) znani osebnosti, ki je v svetu filma pustila neizbrisen pečat.

Nemčija, Berlin. Ameriški filmski igralec George Clooney. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Ameriški filmski igralec George Clooney.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Kot zapisali pri združenju, Clooney nagrado prejeme za svojo dobrodelno dejavnost, predvsem pa za zavzemanje jasnega stališča proti genocidu v Darfurju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nagrada nosi ime po ameriškemu filmskemu režiserju, producentu in oskarjevcu Cecilu B. DeMilleu (1881-1959), doslej pa so jo med drugim prejel Jodie Foster, Steven Spielberg, Anthony Hopkins, Michael Douglas in Martin Scorsese.

Clooney, ki je v svoji karieri prejel tri zlate globuse in dva oskarja, je po svojem aktivizmu in humanitarnosti dobro poznan. Med drugim je sodeloval pri zbiranju denarja za žrtve terorističnih napadov 11. septembra 2011, cunamija leta 2004 in potresa na Haitiju leta 2010.

Ustvaril je tudi veliko dokumentarnih filmov, s katerimi je želel povečati ozaveščenost o mednarodnih krizah.