Slovenija 16.9.2014 13:11

Zlati roli za Razrednega sovražnika in Gremo mi po svoje 2

Ljubljana, 16. septembra - Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev je skupaj z Društvom slovenskega animiranega filma in Festivalom slovenskega filma podelilo zlati roli filmoma Roka Bička in Mihe Hočevarja. Bičkov Razredni sovražnik je prejel zlato rolo za preseženih 50.000 gledalcev, Hočevarjev Gremo mi po svoje 2 pa veliko zlato rolo za preseženih 125.000 gledalcev.

Zlati roli so ustvarjalcem filma izročili na 17. festivalu slovenskega filma, ki je minuli teden potekal v Portorožu, so sporočili z Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Bičkov Razredni sovražnik je pot po kinematografih začel lani sredi septembra, že konec oktobra pa si je prislužil prvo zlato rolo za 25.200 obiskovalcev.

Dogajanje filma je postavljeno v eno od slovenskih srednjih šol, na kateri dijaki ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju.

To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev.

Film je prejel nagrado filmskih kritikov na Beneškem filmskem festivalu, vesno za najboljši celovečerec na nacionalnem filmskem festivalu v Portorožu ter še nekaj nagrad na drugih tujih festival. Bil je slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, film pa se je uvrstil tudi med tri finaliste za nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Hočevarjev film je v kinematografe prišel lani v začetku novembra in si v manj kot tednu dni prislužil prvo zlato rolo.

Drugi del filma se dogaja v Posočju. V prvem delu je tabornike presenetila skupina deklet iz sosednjega tabora, tokrat pa Ljubljančane preseneti rod štajerskih tabornikov. Taborniki in njihov nergavi Starešina (Jurij Zrnec) se vrnejo v Posočje, toda njihovo običajno uganjanje poletnih norčij zmoti prihod štajerskih tabornikov pod vodstvom tekmovalnega Šefa (Tadej Toš). Trmoglavost obeh vodij povzroči kaotično vojno med taboroma, dokler ne najdejo skupnega sovražnika - pikolovske Inšpektorice (Sabina Kogovšek), ki želi preveriti upoštevanje novih evropskih taborniških pravil.

V nadaljevanju so ob Zrnecu ponovno zaigrali Tadej Koren Šmid kot Aleks, Jure Kreft kot Zaspanec, Matevž Štular kot Jaka, Erik Oprešnik kot Mišica in drugi.