Svet 16.9.2014 13:50

V Zagrebu oktobra na ogled dela Joana Miroja

Ljubljana, 16. septembra - V Umetniškem paviljonu v Zagrebu bo od 2. oktobra na ogled razstava Joan Miro: Vrhunska umetniška dela iz Fundacije Maeght. Originalne slike, skulpture, litografije, keramika in tapiserije umetnika, ki je poleg Picassa najbolj zaznamoval umetnost minulega stoletja, bodo na Hrvaškem in v regiji razstavljene prvič.

Mirojevi grafični listi so bili sicer doslej na Hrvaškem razstavljeni že dvakrat - v začetku 70. let in ob koncu 80. let minulega stoletja. Tako bo šele prihajajoča razstava pokazala "pravega" Miroja: umetnika, slikarja, kiparja, grafika in keramika, so zapisali v Umetniškem paviljonu.

Na ogled bo približno 40 del, med njimi slike velikega formata, litografije in tapiserije. Poseben poudarek pa bo, kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala ravnateljica Umetniškega paviljona, soavtorica in kustosinja razstave Jasminka Poklečki Stošić, na Mirojevih skulpturah. Ker ta katalonski umetnik ni bil le vrhunski slikar, temveč tudi izjemen kipar, bo v Umetniškem paviljonu na ogled kar 21 kipov.

Razstava bo tako omogočila pregled rojstva in razvoja Mirojevih izjemnih skulptur, ki so nastale v obdobju dveh desetletij - od zgodnjih 60. let minulega stoletja, ko se je začel bolj resno zanimati za to obliko likovnega izražanja, do začetka 80. let.

Čeprav velja za predstavnika nadrealističnega gibanja, se Miro po besedah Poklečki Stošićeve nikoli ni prav dolgo ukvarjal z nobenim stilom. Prav nasprotno, vedno si je prizadeval doseči nove cilje v izražanju skozi popolnoma nove diskurze. Stik s pariško avantgardo, zlasti s Pablom Picassom, Tristanom Tzarom in Andrejem Bretonom, je pripeljal do ustvarjanja novega vesolja bitij in simbolov v njegovih delih, kar je še posebej vidno v delu njegovega skulpturalnega opusa.

Na razstavi bodo predstavljena dela iz zasebne francoske fundacije Maeght. Ta je ena izmed najpomembnejših tovrstnih institucij v svetovnem merilu, saj hrani več kot 10.000 del velikih umetnikov minulega stoletja, med njimi 150 Mirojevih kipov.

Sokustos razstave je ob Poklečki Stošićevi direktor fundacije Maeght Olivier Kaeppelin. Razstava bo na ogled do 8. februarja 2015.