Svet 17.9.2014 9:25

Nagrada za Vojnovića v Aleksandriji, novi festivali za Sonjo Prosenc

Aleksandrija, 17. septembra - Film Čefurji raus! Gorana Vojnovića, ki je nastal v produkciji Arsmedie, je na 30. filmskem festivalu mediteranskih držav v Aleksandriji prejel nagrado za najboljšo režijo. Film Drevo režiserke Sonje Prosenc, ki je nastal v produkcijski hiši Monoo, pa se odpravlja na jesensko festivalsko turnejo.

Ljubljana. Pisatelj in režiser Goran Vojnović. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj in režiser Goran Vojnović.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na festivalu v Aleksandriji, ki je potekal od 10. do 16. septembra, so prikazali 124 filmov različnih dolžin in žanrov iz več kot 27 držav, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film Drevo, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Karlovyh Varyh in je na festivalu v Portorožu prejel tri nagrade, si lahko te dni ogledajo na 16. festivalu Film by the Sea, ki poteka v mestu Vlissingen na jugozahodu Nizozemske. Film bo na festivalu, ki se bo sklenil 21. septembra, ocenjevala žirija mladih gledalcev.

Film bodo prikazali tudi na festivalu Ars Independent, ki bo od 23. do 28. septembra potekal v poljskih Katowicah. Drevo bodo prikazali v tekmovalnem programu sedmih filmov, ki so lahko samo prvenci ali drugi filmi.

Film Čefurji raus! Gorana Vojnovića in dokumentarni film Projekt rak režiserja Damjana Kozoleta, ki je posvečen performerju Ulayu, pa bosta doživela britansko premiero. Prikazana bosta na 22. Raindance Film Festival v Londonu, ki bo potekal od 24. septembra do 5. oktobra, so še sporočili s SFC.