Slovenija 17.9.2014 9:25

Ženski odbor PEN objavil razpis za nagrado Mira

Ljubljana, 17. septembra - Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira je objavil razpis za nagrado za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže Mira. Kot so sporočili z Mire, želijo z nagrado prispevati k boljši prepoznavnosti slovenskih ustvarjalk tako v javnosti kot znotraj stroke ter okrepitvi njihovega simbolnega položaja.

Ljubljana. Slovenski center PEN. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski center PEN.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrado Mira, ki so jo prvič podelili lani, podeljujejo izključno ustvarjalkam na področjih poezije, proze, esejistike, knjižnega prevajanja in dramatike ter na področju premišljevanja o literaturi in kulturi.

Nagrada poleg omenjenega stremi tudi k pravičnejšemu ocenjevanju in širši medializaciji dosežkov slovenskih literarnih ustvarjalk.

Poleg tega opozarjajo, da nagrado Mira podeljujejo kot del slovenskega PEN in je zato namenjena slovenskim ustvarjalkam oziroma ustvarjalkam, ki so vezane na prostor slovenske književnosti.

Rok za oddajo prijav je 30. september, žirija pa bo svojo odločitev sprejela v oktobru 2014. Nagrado bodo podelili v okviru Slovenskega knjižnega sejma konec novembra v Cankarjevem domu.

Prvo nagrado Mira je lani prejela pesnica, prevajalka in publicistka Jolka Milič.