Slovenija 18.9.2014 6:00

Nagrajenec občinstva na FSF Pot v raj od danes v kinematografih

Ljubljana, 18. septembra - Celovečerni prvenec režiserja Blaža Završnika, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma (FSF) prejel nagrado občinstva, bo danes ob 20. uri v Koloseju doživel uradno premiero in začel pot po slovenskih kinematografih. V filmu sta glavni vlogi odigrala Ajda Smrekar in Klemen Janežič.

Portorož. Eno od glavnih vlog v Filmu Pot v raj je odigrala Ajda Smrekar. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Portorož.
Eno od glavnih vlog v Filmu Pot v raj je odigrala Ajda Smrekar.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pot v raj pripoveduje zgodbo o mladem fantu, ki se po smrti obeh staršev odpravi na očetovo jadrnico, a mu pot prekriža dekle, ki ga prepriča, da jo vzame s sabo na jadranje do Dalmacije, so sporočili z Agencije Glasilka.

Žak, študent fizike iz majhnega slovenskega kraja, se po pogrebu obeh staršev izmuzne z depresivne sedmine. Njegov cilj je očetova jadrnica, zasidrana v marini, iskanje miru in obujanje spominov. Po večdnevnem pešačenju, izogibanju prometnih cest in nočeh pod zvezdami mu pot prekriža zgovorna Lučka (Ajda Smrekar), ki hitro ugotovi, da sta oba namenjena proti morju.

Po mučni skupni poti do obale Lučka Žaka vendarle prepriča, da jo vzame s sabo na jadrnico do otoka Olib, kamor je namenjena. Počasi iz tujcev postajata nekaj več. Drug drugega sprejmeta s težavami, ki jih nosita s sabo. Brez pomilovanja in tolažbe, so še zapisali.

Smrekarjeva je za vlogo Lučke na FSF prejela tudi naziv Stopova igralka leta.