Slovenija 21.9.2014 4:00

V Velenju se pričenja 25. Pikin festival

Velenje, 21. septembra - V Velenju se danes pričenja tradicionalna prireditev za otroke Pikin festival, ki letos praznuje 25. let. Današnji dan je namenjen družinam, med dogodki bo tudi Pikin otvoritveni družinski dan. Uradno odprtje bo ob 16. uri, različne prireditve, od delavnic do nastopov, pa se bodo vrstile vse od 10. ure dalje. Letošnja tema je Zemlja pleše.

Pikin festival je iz enodnevnega dogodka z leti zrasel v sedemdnevni festival, ki ga obišče več kot 100.000 obiskovalcev, od tega kar 130 organiziranih skupin vrtcev in šol iz vse Slovenije pa tudi s tujine.

Osnovni namen festivala je šolam in vrtcem ponuditi dodatne aktivnosti in izkušnje, ki jih v šoli ali vrtcu ne morejo doživeti, so sporočili iz Festivala Velenje.

Na osrednjem prizorišču ob velenjskem jezeru bo tudi letos zaživel pisan svet ustvarjalnih delavnic za otroke. Več kot 80 delavnic bo razdeljenih na dva tematska sklopa. V Pikini mestni hiši bodo otroci ob jubileju festivala ustvarjali na temo praznovanja, v velikem šotoru pa bodo na voljo naravoslovne delavnice.

Novost bodo skupinske delavnice, v katerih bodo otroci krepili prijateljstvo in ustvarjalnost. Na Rumenem, Zelenem in Belem odru bodo potekali številni glasbeni in gledališki dogodki različnih umetniških zvrsti. Umetniške četrti s hišicami v Glasbeni, Likovni, Filmski, Plesni, Lutkovni, Muzejski in Knjižni četrti bodo obiskovalcem nudile zanimive programe v obliki interaktivnih delavnic.

Na Pikinem odru v Domu kulture Velenje bodo v dopoldanskem času ponudili predstave slovenskih gledališč. Na ogled bodo predstava SNG Maribor Martin Krpan, glasbeno-lutkovna predstava Gozd raja! Gledališča Glej in Dječjega kazališta Dubrova, predstava Pika Nogavička SLG Celje, klovnovska predstava Luna na cesti Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in Zavoda Bufeto in plesno-glasbena predstava Juri Muri v Afriki Plesnega teatra Ljubljana ter Lutkovnega gledališča Ljubljana. Tomažev in Aničin oder v Glasbeni šoli Velenje pa bo obiskovalcem nudil kakovostno domačo produkcijo, ki je v Velenju nastala med letom.