Svet 19.9.2014 6:00

Pravičnik za uvod v filmski festival v San Sebastianu

San Sebastian, 19. septembra - V San Sebastianu se bo z evropsko premiero filma Antoina Fuquaja Pravičnik začel 62. mednarodni filmski festival, ki velja za najstarejši in najprestižnejši filmski festival v špansko govorečem svetu. V uradnem programu festivala bodo predstavili 21 filmov, med njimi indijsko-francosko-britansko koprodukcijo Tigers v režiji Danisa Tanovića.

Za glavno festivalsko nagrado, ki jo bo podelila žirija v sestavi Fernando Bovaira (predsednik), Vlad Ivanov, Eric Khoo, Nastassja Kinski, Mariana Rondon, Marjane Satrapi, Reinhold Vorschneider ter Oleg Sencov kot častni član, se bodo poleg omenjenega Tanovićevega potegovali še filmi, kot so Casanova Variations Michaela Sturmingerja, The New Girlfriend Francoisa Ozona ter Phoenix Christiana Petzolda.

"Prepričan sem, da je v štirih letih, odkar festival vodim, to najboljši izbor," je po pisanju revije Variety dejal direktor festivala Jose Luis Rebordinos.

Po njegovih besedah festival ne poskuša tekmovati s festivalom v Torontu, ampak želi Evropi ponuditi iste filme. "To je za nas in za filme najboljša formula. V San Sebastianu bodo imeli ti filmi še eno priložnost, da se pokažejo stotinam novinarjev in kritikov," je dodal. Pojasnil je še, da se letošnji filmi ukvarjajo s kontroverznimi temami.

Med drugim je izpostavil še srhljivko Susanne Bier A Second Chance in srhljivko Haemoo Shima Sung-boja.

Po festivalski preprogi se bodo poleg letošnjih dobitnikov nagrade donostia Denzela Washingtona in Benicia Del Tora sprehodila še druga poznana imena, med njimi John Malkovich (Casanova Variations) in Willem Dafoe (Pasolini).

Festival bo poleg uradnega programa med drugim ponudil sekcijo za mlade režiserje in sekcijo španskega filma, poleg tega pa še strokovni program. "Festival je vedno obiskalo veliko ljudi iz filmske industrije, zato smo jih morali bolje povezati," je pojasnil Rebordinos.

S podelitvijo nagrad ter filmom Erica Toledana in Oliviera Nakacheja Samba se bo festival zaključil prihodnjo soboto.