Svet 18.9.2014 15:37

Flavtist James Galway nagrajen za življenjsko delo

London, 18. septembra - Sloviti irski flavtist James Galway je na podelitvi nagrad gramophone v Londonu prejel nagrado za življenjsko delo. Štiriinsedemdesetletnega virtuoza, ki se ga je oprijel vzdevek "človek z zlato flavto", so ob tej priložnosti označili za pravega superzvezdnika klasične glasbe. Posebno nagrado je prejel dirigent Neville Marriner.

V Belfastu rojeni Galway je, preden se je odločil za samostojno pot, sodeloval z vodilnimi svetovnimi orkestri, med drugim z Berlinskimi filharmoniki. Oder si je delil tudi s članom skupine Pink Floyd Rogerjem Watersom na koncertu The Wall leta 1990 v Berlinu.

V svoji polstoletni karieri je prodal na milijone posnetkov, poroča britanski BBC. Njegova instrumentalna različica pesmi Annie's Song Johna Denverja je bila leta 1978 tretja najboljša skladba na britanski glasbeni lestvici, kar je redek uspeh med izvajalci klasične glasbe. Leta 2005 je bil na podelitvi nagrad brit za klasično glasbo nagrajen za izjemen prispevek h glasbi.

Letošnjega maja je Galway gostoval na 10. mednarodnem festivalu flavtistov Slovenije v Zagorju ob Savi.

Nagrade gramophone, ustanovljene leta 1977, veljajo za ene najpomembnejših priznanj na področju klasične glasbe. Dobitnike vsako leto izberejo kritiki istoimenske revije in predstavniki glasbene industrije. Običajno jih podelijo septembra v Londonu.

Naziv umetnika leta je letos prejel grški violinist Leonidas Kavakos, in sicer 23 let po svoji prvi nagradi gramophone. Nagrado za ploščo leta sta dobila orkester Gewandhaus iz Leipziga in dirigent Riccardo Chailly za posnetek Brahmsovih simfonij.

Posebno nagrado gramophone, ki jo je dobil Marriner za izjemen prispevek h glasbi, so letos ustanovili prav za 90-letnega maestra, ki je nedavno postal najstarejši dirigent na festivalu BBC Proms.