Svet 21.9.2014 6:00

V Nürnbergu prvič razstavljena Dürerjeva risba Dekle z baklo

Nürnberg, 21. septembra - V Dürerjevi hiši v Nürnbergu so prvič razstavili perorisbo Dekle z baklo, ki je pripisana nemškemu slikarju in grafiku Albrechtu Dürerju (1471-1528). Risba z merami 11 x 21 centimetrov je v lasti švicarskega zbiratelja, umetnik pa naj bi jo narisal leta 1495. V Nürnbergu bo na ogled do 7. decembra, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Risba je bila nekdaj v lasti judovskega industrialca Roberta von Hisrcha, ki je leta 1933 emigriral v Švico. Po njegovi smrti je bila zbirka leta 1979 dana na dražbo pri avkcijski hiši Sotheby's v Londonu. Tam je risbo kupil sedanji lastnik, ki pa želi po pisanju dpa ostati anonimen.

Po besedah vodje Dürerjeve hiše Thomasa Schauerteja nekateri strokovnjaki sicer menijo, da je risba kopija in jo pripisujejo Dürerjevemu učencu Hansu von Kulmbachu. Sam meni, da gre za Dürerejevo delo.

Perorisba z rjavo tinto prikazuje bosonogo dekle v antičnem oblačilu, ki v iztegnjeno dvignjeni desni roki drži kroglo. Umetnik je po njegovih besedah sprva zagotovo narisal baklo, pozneje pa jo je spremenil v kroglo.

Risba, ki bi lahko bila študija za večje delo ni datirana, je pa v zgornjem leve kotu mogoče videti črke AD. Vendar pa tinta, uporabljena za signaturo, ni ista, kot je tista, s katero je narisana risba. Schauerte zato sklepa, da jo je umetnik dodal pozneje, ali pa da jo je dodal zbiratelj. So si pa vsi strokovnjaki edini, da je risba nastala okoli leta 1495, saj je tedaj Dürereja zelo zanimala italijanska umetnost.

Albrecht Dürer se je rodil v Nürnbergu kot sin zlatarja. Učil se je pri očetu in pri slikarju Wolgemutu. V letih 1494-95 in 1505-06 je potoval v Italijo. V letih 1512-19 je bil v službi cesarja Maksimiljana I., v letih 1520-21 pa je potoval po Nizozemski.

Kot izjemen risar in oster opazovalec, obdarjen z bogato domišljijo, je največji domet dosegel v lesorezih in bakrorezih z versko in občečloveško tematiko, v sijajnih skicah pejsažev s potovanj ter z znanstveno natančno izdelanih akvarelih z motivi iz rastlinskega in živalskega sveta. Tudi njegove oljne slike kažejo bogastvo barv in psihološko prepričljivost. Kot prvi nemški likovni umetnik se je tudi sistematično ukvarjal s slikarsko teorijo in raziskoval problem lepote.