Slovenija 19.9.2014 12:49

V Slovenj Gradcu prvič na ogled nekatera dela Bogdana Borčića

Slovenj Gradec, 19. septembra - V Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo slik pred skoraj petimi meseci preminulega slovenskega slikarja in grafika Bogdana Borčića. Razstavljena bodo dela iz zbirke koroške galerije in iz zasebne zbirke družine Borčić. Nekatera bodo javnosti na ogled prvič.

Bogdan Borčić je eden največjih slovenskih slikarjev 20. stoletja in prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Njegov opus je mogoče v grobem razdeliti na tri ustvarjalne faze. Prvo predstavlja ustvarjanje do leta 1970, ko se je istočasno posvečal tako grafiki kot sliki, drugo je bilo obdobje med letoma 1970 in 1980, ko je v jedkanici in akvatinti raziskoval školjko in njen prostor. Tretje obdobje ustvarjanja pa je iz časa po letu 1980, ko je njegovo zanimanje spet enakovredno veljalo grafiki in sliki, le da je ta zdaj nastajala v tehniki akrila na platno, so zapisali v galeriji.

Galerija iz Slovenj Gradca v svoji zbirki hrani Borčićeva dela iz zadnjega ustvarjalnega obdobja. Zbirka obsega 57 slik in je nastala v zadnjih 20 letih z odkupi in donacijami.

Na razstavi, ki jo bodo odprli drevi, bodo poleg starejših slik iz zbirke galerije predstavljena tudi dela, nastala v zadnjih letih umetnikovega življenja.

"V teh delih se kaže neverjeten umetniški zagon, lasten samo največjim mojstrom likovne umetnosti, ki tudi v slikarjevem poznem obdobju ni zamrl. V teh slikah, s katerimi je zaključil svoj ustvarjalni opus in bodo tokrat prvič na ogled javnosti, lahko prepoznamo vso umetnikovo predanost slikarskemu poklicu in nekatere nikoli prej pojasnjene skrivnosti likovne umetnosti," so zapisali v galeriji. Razstava bo odprta do 9. oktobra.