Slovenija 19.9.2014 13:27

Kino Šiška praznuje prvi mali jubilej

Ljubljana, 19. septembra - Sredi septembra pred petimi leti je nekdanji kino Kino Šiška zaživel kot Center urbane kulture Kino Šiška. Svoj prvi mali jubilej bo obeležil danes s petimi dogodki, katerih vrhunec bo večerni koncert skupine Moveknowledgement ob novem albumu See.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Obeleževanje obletnice se bo začelo ob 18. uri v podhodu pod Celovško z drugim grafitarskim jamom Med Štirimi stenami: Grafiti jam II, na katerem se bo z ulično umetnostjo tudi letos predstavil šišenski kolektiv 1107.

Uro kasneje bo v Kinu Šiška v okviru festivala Svetlobna gverila sledila zvočno-svetlobna instalacija z naslovom Artificiel: Impacts, katere živo skuplturalno instalacijo sestavljajo Tesline tuljave, vpete med steklene plošče, ki ob prisotnosti gledalca aktivirajo zvočne in svetlobne signale različnih intenzivnosti in ritmičnih poudarkov.

S predstavo A la Cart Performance Webshop se bosta od 19.30 predstavili umetnici Nina Jan in Urša Sekirnik, medtem pa bo ob 20. uri v zgornjem preddverju odprtje doživela tudi skupinska razstava 9 pod 29 cikla mladih ustvarjalcev. Predstavili se bodo Biba Košmerl, Gal Košnik, Bojan Mijatović, Nez Pez, Skrabzi, Adrijan Praznik, Matija Medved, Dorijan Šiško in Nika Rupnik.

Pika na i bo domača zasedba Moveknowledgement, ki bo ob 21. uri poskrbela, da se bo praznovanje razživelo z novo glasbeno odisejado, ki jo prinaša njihov novi, peti studijski album See. Kot predskupina bodo nastopili zmagovalci Špillige Koala Voice, so sporočili iz zavoda.

Kino Šiška je s svojo ekipo devetih zaposlenih skupaj z zunanjimi sodelavci in organizatorji v petih letih pripravil več kot 1300 dogodkov, na katerih so našteli skoraj 350.000 obiskovalcev. Letno se v Kinu Šiška povprečno zgodi več kot 270 dogodkov, na katerih naštejejo okoli 67.500 obiskovalcev, na njegovih odrih pa nastopi okoli 1500 umetnikov.