Slovenija 20.9.2014 10:25

Branku Završanu Večerova nagrada za igralske dosežke v gledališču

Celje, 20. septembra - Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2013/2014 je prejel Branko Završan za vlogo Režiserja v predstavi Thorntona Wilderja Naše mesto v režiji Matjaža Zupančiča. Završan po besedah žirije v igri prevzema režiserjeve naloge tako zanesljivo in pomirjujoče, kot da bi že stoletja opravljal to delo. Nagrado so mu podelili v petek v SLG Celje.

"Završanu je vloga pisana na kožo, še več, on nastavlja svojo kožo in telo, da bi z njima pisal fantastično zgodbo drugih, da dogodki na odru ne bi bili samo bežen trenutek, temveč stvarnost z dolgim rokom trajanja. Ko Završan usmerja dogajanje, ko ustavlja pogovor drugih, ko jim spet daje besedo, odkrije nekaj novih registrov svoje nadarjenosti. Ta se skriva v plasteh: če je na površju osebna in suverena, je v globini spokojna, mirna, natančna in pristna," je med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade, ki so mu jo podelili na premieri drame Felicie Zeller z naslovom Kaspar Hauser morje hiš v režiji Janeza Pipana, ki je odprla sezono SLG Celje.

Nagrajenec je v intervjuju za sobotno prilogo Večera med drugim dejal, da je prostor eden od gledaliških parametrov, ki ga zelo zanimajo, gib prav tako. "Navsezadnje sem v Našem mestu oblikoval tudi gib ansambla, ne le igral", je pojasnil.

Po njegovem mnenju mora biti vedno v središču predstava in ne vloga. "Delam predstavo, vloga je sekundarna in mislim, da to mora biti imperativ za vse, ki delamo gledališče. Nikakor ne postavljati svoje funkcije v prvi plan," je opozoril.

Njegova vloga v Wilderjevi predstavi ima po njegovih besedah "neko specifiko, predstavi daje osnovni tonus, konstantno daje inpute za nove prizore, ki jih odpira".

Završan je dramski in filmski igralec. Po končani ljubljanski AGRFT se je izpopolnjeval na pariški šoli L'Ecole Internationale du Theatre, Mime et Mouvement Jacques Lecoq. V Parizu je deset let tudi živel in ustvarjal. Nastopil je v vrsti filmov, ki so prejeli priznane nagrade, kot so cannska zlata palma, beneški lev, berlinski medved in ameriški oskar. Lani je zaigral v filmu Alberta Fasule Tir o življenju tovornjakarja, ki je prejel nagrado za najboljši film po izboru žirije lanskega rimskega mednarodnega festivala. Trenutno je zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Večerovo nagrado je podelila žirija v sestavi Zdenko Kodrič (predsednik), Ivanka Mežan in Alja Predan. Nagrado so prvič podelili leta 2010, ko jo je prejela igralka Pia Zemljič. Lani jo je prejel Andrej Murenc.