Svet 21.9.2014 9:06

Razrednemu sovražniku glavna nagrada na madžarskem CineFestu v Miskolcu

Miskolc, 21. septembra - Film Razredni sovražnik je na 11. mednarodnem filmskem festivalu Jameson CineFest v Miskolcu, kjer je bila v soboto zvečer madžarska premiera filma, prejel glavno nagrado festivala - nagrado Emeric Pressburger, ki jo podeljuje devetčlanska mednarodna festivalska žirija, so sporočili iz Triglav filma.

Piran. Režiser Rok Biček. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Piran.
Režiser Rok Biček.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Razredni sovražnik, prvenec režiserja Roka Bička, je v Miskolcu prejel še nagrado FICC, ki jo podeljuje posebna tričlanska žirija FICC.

Glavna festivalska nagrada je poimenovana po madžarsko-angleškem scenaristu, režiserju in producentu Emericu Pressburgerju (1902-1988), ki se je kot Imre Jozsef Pressburger rodil prav v Miskolcu na severovzhodu Madžarske. Festival v tem mestu, v izvirniku CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztival, letos poteka od 12. do 21. septembra.

Film Razredni sovražnik je nastal v produkciji Triglav filma. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev: Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik in Kangjing Qiu. V stranskih vlogah nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc in Robert Prebil.

Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

Bičkov Razredni sovražnik, ki je pot v slovenskih kinematografih začel pred letom dni, je od premiere prejel že več domačih in tujih filmskih nagrad.

Med drugim je lani na Beneškem filmskem festivalu prejel nagrado filmskih kritikov, Vesno za najboljši celovečerec leta 2013, na festivalu Premiers Plans v francoskem Angersu v konkurenci šestih celovečernih prvencev pa nagrado občinstva za evropski celovečerec. Pretekli mesec je Bičkov film prejel glavno nagrado na 8. filmskem festivalu petih jezer v nemškem Gilchingu, pred dnevi pa še dve nagradi na 7. mednarodnem festivalu filmske režije (LIFFE) v Leskovcu v Srbiji.