Svet 22.9.2014 10:48

Jančar med nominiranci za francosko nagrado femina

Pariz, 22. septembra - Slovenski pisatelj Drago Jančar je eden izmed 14 kandidatov za prestižno francosko književno nagrado femina v kategoriji tujih romanov. Za nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1904, se Jančar poteguje z romanom To noč sem jo videl. Zmagovalci bodo znani 3. novembra.

Ljubljana. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jančarjev roman, ki je v Franciji pod naslovom Cette nuit je l'ai vue izšel pri založbi Phebus, prinaša zgodbo o glavni junakinji Veroniki Zarnik, ki jo bralec spozna v petih poglavjih preko neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev - ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol - tako izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem.

Jančar je za roman To noč sem jo videl leta 2010 prejel nagrado kresnik za najboljši roman leta. To je bil za pisatelja sicer tretji kresnik - nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, je prejel že leta 1998 za Zvenenje v glavi in leta 2000 za delo Katarina, pav in jezuit.

Francoska literarna nagrada femina je namenjena tako avtoricam kot avtorjem, skozi desetletja njenega podeljevanja pa so poleg osrednje kategorije, nagrade za francoski roman, uvedli še dve: nagrado za tuje literate (za njihova dela, prevedena v francoski jezik) in najboljši esej.

V kategoriji za francoski roman so letos med drugim nominirani Yves Biche za roman L'homme qui marche, Gerard de Cortanze za L'an prochain a Grenade ter Julia Deck za delo Le Triangle d'hiver.

Med nominiranci v kategoriji tujih romanov pa so ob Jančarju med drugim še irska pisatelja John Banville za La lumiere des etoiles mortes in Sebastian Barry za L'homme provisoire, avstralska avtorica Lily Brett za roman Lola Benski ter Američanka Jennifer Clement za delo Priere pour celles qui furent volees, poroča spletni portal MMC.

Ena izmed značilnosti nagrade femina je, da žirijo sestavljajo samo ženske. Nagrado so namreč začeli podeljevati ravno z namenom, da nagradijo ženske avtorice, ki so bile na začetku stoletja spregledane. Nagrado femina, poimenovano po reviji Femina, v katero se je preimenovala revija Vie Hereuse, je v začetku minulega stoletja ustanovilo 22 avtoric kot alternativo Goncourtovi nagradi, ki so jo takrat prejemali večinoma moški avtorji.

Naslednji krog izbora bo potekal med 9. in 23. oktobrom, zmagovalci pa bodo znani 3. novembra. Nagrade so doslej tradicionalno podeljevali v znamenitem hotelu Crillon na pariškem trgu Place de la Concorde. Ker hotel obnavljajo, podelitve tam letos ne bo. Kje bo potekala podelitev nagrad, zaenkrat še ni znano.