Slovenija 22.9.2014 13:48

Pri Celjski Mohorjevi brezčasna Frankl in Alice Herz Sommer

Ljubljana, 22. septembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali in predstavili knjigo Caroline Stossinger z naslovom 110 modrosti Alice Herz Sommer in ponatis knjige utemeljitelja logoterapije Viktorja E. Frankla Volja do smisla. Tako Frankl kot pianistka Herz Sommerjeva sta preživela holokavst ter dokazala, da je moč z optimizmom zreti v svet tudi v najhujših situacijah.

Alice Herz Sommer, ki se je rodila leta 1903, umrla pa letos februarja, je pri 110 letih obveljala za najstarejšo pianistko na svetu ter najstarejšo žensko, ki je preživela holokavst, je povedala urednica Tadeja Petrovčič Jerina. Pobudo za prevod dela, ki ga je napisala poklicna kolegica Herz Sommerjeve, pianistka Stossingerjeva, poslovenila pa Miriam Drev, je dal organist Saša Mišo Frelih. Kot je dejal, se je z zgodbo pianistke prvič srečal v 70. letih minulega stoletja prek risbic otrok v koncentracijskem taborišču v praški sinagogi.

Pianistka je ostala pri življenju, ker je igrala in verjela, "da jih, dokler bodo igrali, ne bodo poslali v plinske komore", je pojasnil Frelih. Ob tem je dodal, da so taboriščniki v koncentracijskem taborišču Terezin na Češkem izvajali različna glasbena dela, med drugim naj bi ob siceršnjem težaškem delu uspeli kar 18-krat izvesti Verdijev Requiem.

Miriam Drev je dejala, da jo je osebnost Alice Herz Sommerjeve povsem prevzela. Označila jo je za edinstveno osebo, ki je dočakala tudi edinstveno starost, "da bi lahko na svoj način pričala o svoji veri v glasbo, življenje in v dobro". Po njenih besedah bo ostala zaradi svoje srčnosti in glasbe brezčasna.

Franklovo delo Volja do smisla je že leta 1994 ob prvem natisu prevedel Jože Stabej. Spomnil je na Franklov obisk Slovenije leta 1992, ko je na predavanju z Antonom Trstenjakom do zadnjega kotička napolnil dvorano v Unionu. Kot je še povedal, naj bi Trstenjak ob neki priložnosti dejal, da je Frankl edini avtor, s katerim se v vsem strinja.

Po besedah strokovnjaka s področja logoterapije Sebastjana Kristoviča Franklova terapija temelji na resničnosti in konkretnosti, zato "stoji". Frankl se je s svojo osebno izkušnjo koncentracijskega taborišča, kjer so mu pomrli vsi sorodniki ter soproga, s katero je bil poročen šele devet mesecev, pozneje podpisal pod delo Kljub vsemu reči življenju da, ki je najbolj brana knjiga vseh časov, takoj za Svetim pismom.

Ob tem je dejal, da je Frankl, ki je imel 29 častnih doktoratov, nov in svež tudi v današnjem času za sodobnega človeka, ki marsikdaj "ima od česa, nima pa za kaj živeti". To ilustrirajo primeri mladih, ki jim je vse "brezveze", kar pomeni, da je njihovo življenje prazno, banalno, plehko. Opozoril je, da v Sloveniji vsako leto stori samomor za razred mladostnikov.