Slovenija 23.9.2014 9:11

V Škocjanu začetek mednarodne filozofske delavnice in konference

Škocjan, 23. septembra - V Škocjanu se bo danes začela druga mednarodna filozofska delavnica in konferenca ob 200-letnici Sorena Kierkegaarda. Srečanje na temo Kako se izogniti totalitarizmu potrošništva: Etika drugosti z zgodovinskega izhodišča bodo odprli ob 17.30, filozofsko obarvana predavanja, pogovori in delavnice pa bodo potekali vse do 26. septembra.

Prvi dan konference se bo sklenil s koncertom Michala Smetanke, sredino dogajanje v Škocjanu pa bo na Domačiji Pr'Vncki uvedel Zajtrk s filozofijo. Vodil ga bo direktor CERI.SK in vodja KUD Apokalipsa Primož Repar, svoja razmišljanja pa bodo predstavili slovaški filozofi Michal Valčo, Katarina Valčova in Martina Pavlikova.

Sledila bo filozofska delavnica v škocjanskem muzeju, na kateri bodo simpozijsko temo predstavili slovenski filozofi Stanislava Repar, Tadej Meserko, Tomaž Mikelj in Andrej Božič, češko-slovaški filozof Roman Kralik ter Belgijec Joaquim Hernandez-Dispaux. Sredin program bodo polnila še predavanja slovaških filozofov Petra Kondrle in Vlaste Cabanove ter slovenskih filozofov Janeza Vodičarja in Cvetke H. Toth.

Del programa konference bo v sredo tudi v Sežani. V Kosovelovem domu bodo ob 18. uri odprli razstavo Globalni Danec, projicirali bodo tudi fotografije Bojana Stepančiča. Sledil bo ogled filma Tretji Testament, večer pa se bo sklenil z večerom pod naslovom Poezija-podoba-glas, ki ga bo vodil Andrej Božič.

V Škocjanu bo pestro filozofsko dogajanje sledilo tudi v četrtek. Najprej bo na sporedu Zajtrk s filozofijo, na katerem bosta ob Hernandez-Dispauxu spregovorili Makedonka Jasna Koteska in Francozinja Christine A. Habbard, na filozofski delavnici pa bodo o simpozijski temi ob Valčku in Valčkovi razmišljali slovenski filozofi Uroš Milič, Iztok Osojnik in Ana Makuc.

Konferenčno dogajanje se bo popoldne preselilo na Grad Štanjel, kjer bodo odprli mednarodno razstavo Kierkegaardovih publikacij, zvrstila pa se bodo tudi številna predavanja, na katerih bodo med drugim spregovorili ukrajinska filozofa Miroslav Micov in Daniela Kuhnova ter hrvaška filozofa Goran Starčević in Žarko Paić.

Tudi zadnji dan filozofske konference se bo pričel v Štanjelu z Zajtrkom s filozofijo, kjer bo ob Paiću in Starčeviću predaval kanadski filozof Abrahim H. Khan. Dogajanje se bo nato preselilo v prestolnico, kjer bodo udeleženci konference predavali v Cankarjevem domu, zgodaj popoldne pa se obeta še predstavitev mednarodnih publikacij četrtega mednarodnega filozofskega simpozija Miklavža Ocepka v počastitev 200-letnice Kierkegaardovega rojstva.

Drugo mednarodno filozofsko delavnico in konferenco ob 200-letnici Sorena Kierkegaarda organizirata KUD Apokalipsa in CERI.SK v sodelovanju s Cankarjevim domom.