Svet 23.9.2014 10:47

Novi album skupine Pink Floyd bo izšel 10. novembra

London, 23. septembra - Novi album britanske skupine Pink Floyd The Endless River bo na prodajnih policah dosegljiv 10. novembra. Album bo po besedah bobnarja Nicka Masona posvečen klaviaturistu Ricku Wrightu, ki je umrl leta 2008. Njegovo igranje je bila srčika zvoka Pink Floydov, je po poročanju revije Rolling Stone dejal Mason.

The Endless River bo prva nova izdaja Pink Floydov po 20-letnem premoru; zadnji album The Division Bell je izšel leta 1994. Plošča bo pretežno instrumentalna, le ena skladba Louder Than Words bo podprta z besedilom, ki ga je napisala žena kitarista in pevca Davida Gilmourja Polly Samson. Producenti so bili Gilmour, Phil Manzanera ter Youth in Andy Jackson. Za ploščo že zbirajo prednaročila.

Glasbo za novo ploščo sta Gilmour in Mason izbrala iz materiala, ki sta ga posnela z Wrightom med nastajanjem albuma The Division Bell.

Kot je povedal Gilmour, sta preposlušala več kot 20 ur skupnega igranja in izbirala glasbo za novi album. V zadnjem letu sta dodala nove dele, ostale dele na novo posnela in uporabila studijsko tehnologijo, da je nastal album Pink Floydov za 21. stoletje. Kot je še dodal Gilmour, se mu zdaj, ko Wrighta ni več, zdi prav, da ti posnetki postanejo dosegljivi kot del njihovega repertoarja.

Skupina Pink Floyd se je po tihem razšla jeseni leta 1994 po koncu svetovne stadionske turneje, na kateri so predstavljali ploščo The Division Bell. Z bivšim članom, basistom Rogerjem Watersom, so se ponovno združili na dobrodelnem koncertu Live 8 leta 2005 v Londonu, kjer so odigrali štiri skladbe. Leto kasneje se je Gilmour podal na samostojno turnejo, na kateri je sodeloval tudi Wright, Waters pa je v približno istem času odigral več koncertov skupaj z Masonom.

Gilmour in Mason sta se leta 2011 pridružila Watersu na londonskem koncertu The Wall, vendar so dosledno utišali vse govorice o morebitni ponovni združitvi. Waters pri plošči The Endless River ni sodeloval, skupina pa po poročanju omenjene revije ni razkrila nobenih načrtov, da bi novo ploščo pospremila z nastopi v živo.