Svet 23.9.2014 12:18

Muzikal Levji kralj najbolj uspešna produkcija vseh časov

New York, 23. septembra - Muzikal Levji kralj je postal najbolj dobičkonosna produkcija vseh časov, saj je zaslužil več kot katerakoli druga odrska predstava ali film. Samo s prodajo vstopnic je v blagajne prinesel več kot 6,2 milijarde dolarjev (4,7 milijarde evrov), poroča britanski BBC.

Kitajska, Peking. Levji kralj na razstavi Walta Disneyja. Arhiv STA. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Levji kralj na razstavi Walta Disneyja.
Arhiv STA.
Foto: Xinhua/STA

Muzikal, nastal na podlagi Disneyjevega filma iz leta 1994, je na Broadwayju zaživel leta 1997. Glasbo zanj je napisal Elton John, besedilo Tim Rice.

S tem je presegel muzikal Andrewa Lloyda Webbra Fantom iz opere, ki ga je sicer videlo dvakrat več gledalcev, ter najbolj uspešni film Avatar, ki je zaslužil skoraj 2,8 milijarde dolarjev (2,15 milijarde evrov).

Muzikal Levji kralj je bil lani najbolj donosna predstava na newyorškem odru, prvo mesto je ohranil tudi v letošnjem letu. Njegovih 22 produkcij po svetu naj bi videlo 75 milijonov gledalcev.

Predsednik družbe Disney Theatrical Productions Thomas Schumacher je dejal, da je zelo ponosen, da je predstava ponudila enako gledališko izkušnjo v številnih državah po vsem svetu.

Fantom iz opere, ki je na odru zaživel leta 1986, ostaja najdlje trajajoča predstava v zgodovini Broadwayja. Po vsem svetu naj bi jo videlo okrog 140 milijonov gledalcev. Trenutno je na ogled deset produkcij, med drugim na londonskem West Endu, na Broadwayju in na turneji po Severni Ameriki. Načrtujejo tudi nove produkcije za Moskvo, Hongkong in Carigrad.