Slovenija 24.9.2014 12:54

Muzej narodne osvoboditve Maribor s primerjalno razstavo prve in druge svetovne vojne

Maribor, 24. septembra - Ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne in 70. obletnici konca druge svetovne vojne so v Muzeju narodne osvoboditve Maribor pripravili primerjalno razstavo obeh vojn. Z inovativnim pristopom želijo obiskovalcem omogočiti podroben vpogled v obe vojni ter ogled predmetov številnih muzejev ter zbirateljev.

Oblaki so rdeči je prva razstava, ki so jo popolnoma prilagodili šolskim učnim načrtom, hkrati pa naredili privlačno za vse generacije. Razstava, ki jo bodo odprli v četrtek, je nastala v sodelovanju z Vojaškim muzejem Slovenske vojske in Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU.

Kot so sporočili iz muzeja, gre za primerjavo svetovnih vojn, ki bo osvetlila razna področja, od oskrbe, sanitete in komunikacije do orožja, uniform, taktik, stanja gospodarstva, kulture, vloge žensk, življenja civilnega prebivalstva ter ljubezni do domovine in do sočloveka. Med drugim bodo predstavili spomine, dnevniške zapise in pretresljive izpovedi tistih, ki so preživeli vojno.

Da bi bila razstava inovativna tudi na področju oblikovanja, je poskrbel Uroš Lehner. Mladi se lahko postavijo v vlogo vojaka v bunkerju, odkrivajo komunikacijo s telegrafom in morsejevo abecedo ali kukajo skozi periskop. Na sporedu bodo tudi dokumentarni filmi.

"V letu, ko se spominjamo 100. obletnice začetka prve svetovne vojne, smo si lahko ogledali že številne razstave na to temo. Zaradi tega smo v muzeju želeli projekt nadgraditi in obiskovalcem ponuditi še več. Ob dejstvu, da se približuje tudi 70. obletnica konca druge svetovne vojne, smo se odločili za nov pristop in pripravili primerjalno razstavo svetovnih vojn," je pred odprtjem razstave pojasnila direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih-Slana.

V naslednjem letu bodo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor in Fotografskem muzeju Maribor postavitev z različnih vidikov nadgradili s številnimi gostujočimi in domačimi razstavami o svetovnih vojnah.

Po besedah Petre Svoljšak iz ZRC SAZU razstava Oblaki so rdeči sodi v sklop slovenskih obeleževanj 100. obletnice začetka prve svetovne vojne. Obenem kot edina doslej usodo mesta Maribor postavlja v primerjalni kontekst dveh svetovnih vojn, saj se posveča tudi 70. obletnici bombardiranja Maribora ter zgodbo o mestu pripoveduje z gledišča modernega raziskovanja urbane in totalne zgodovine.