Svet 25.9.2014 6:00

Ob 125-letnici smrti Van Gogha leta 2015 nastaja muzikal

Haag, 25. septembra - Tragično življenje slikarja Vincenta van Gogha bo prihodnje leto zaživelo v obliki muzikala, s katerim bodo počastili 125-letnico njegove smrti. Muzikal s preprostim naslovom Vincent bo zgolj eden od dogodkov, s katerimi se bodo spomnili tega velikega nizozemskega umetnika, ki je umrl julija 1890.

Namen produkcije je "obuditi Van Goghova dela k življenju v netradicionalni obliki", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala predstavnica fundacije Van Gogh Europe Martine Willekens. Kdo bo upodobil Van Gogha, še ni znano, pod režijo muzikala pa se bo podpisal nizozemski producent Albert Verlinde.

"Morda je nekoliko nenavadno, da bomo slavili njegovo smrt. Toda v zadnjih letih je umetnik postal svetovno znan, neke vrste rock zvezda," je dejal Axel Ruegel, direktor Van Goghovega muzeja v Amsterdamu, kjer hranijo največjo zbirko njegovih del.

Van Gogh, znan po izrazitih barvnih paletah in ekspresivnem slikarskem slogu, je bil eden najbolj revolucionarnih slikarjev 19. stoletja. Za časa svojega kratkega življenja, ki so ga zaznamovali izbruhi duševne bolezni in depresije, v enem od njih pa si je celo odrezal košček ušesa, je prodal eno samo sliko.

Po splošnem prepričanju je pri 37 letih storil samomor v majhni vasi blizu Pariza, čeprav raziskovalci predstavljajo tudi teorijo, da bi lahko bil žrtev naključnega streljanja.

Praznovanje obletnice, ki so jo naslovili 125 let navdiha, bo med drugim vključevalo še razstavo njegovih del v Amsterdamu ter razstavo norveškega slikarja Edvarda Muncha, najbolj znanega po sliki Krik.