Slovenija 25.9.2014 4:00

V ljubljanskem Koloseju premiera Šantićevega filma Zapelji me

Ljubljana, 25. septembra - V ljubljanskem Koloseju bo drevi ob 19. uri premiera celovečerca Marka Šantića Zapelji me. Film je portret mladih, ki edino zavetje najdejo takrat, ko stopijo skupaj, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Zapelji me, ki je slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, bo na redni spored kinematografov prišel 10. oktobra.

Ljubljana. Kolosej. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA.

Ljubljana.
Kolosej.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA.

Luka, ki ga igra Janko Mandić, odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let. Želi si odkriti, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v Ajdo (Nina Rakovec), živahno dekle, s katero ima razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga šokira. Luka spozna, da je njegovo trenutno edino zatočišče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke.

Poleg Mandića in Rakovčeve v filmu, ki je nastal v produkciji Igranega programa Televizije Slovenija, nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat in Gregor Zorc.

Film, ki je prejel več nagrad, med njimi lani vesno za najboljšo režijo, je svetovno premiero doživel 16. oktobra na festivalu v Varšavi, kjer si je prislužil posebno omembo.

Marko Šantić se je rodil v Splitu. Na ljubljanski Akademiji za gledališče, režijo, film in televizijo je diplomiral leta 2008. V času študija je posnel dva kratka igrana filma Srečno pot Nedim in Luknja. Oba sta bila prikazana na številnih svetovnih filmskih festivalih in prejela več nagrad.

Srečno pot Nedim je bil nominiran za nagrado Evropske Filmske Akademije, prejel je glavno nagrado za kratki film na Sarajevskem filmskem festivalu in glavno študentsko nagrado na Tribeca film festivalu. Film Luknja pa je v Sarajevu dobil posebno priznanje žirije ter zmagal kot najboljši film v Bologni, na festivalu evropskih filmskih šol.

Pred prihodom na redni spored kinematografov si lahko najbolj neučakani Šantićev celovečerni prvenec do 1. oktobra ogledajo v ljubljanskem Koloseju.