Svet 25.9.2014 11:24

Punk bandu Ramones postavili spomenik v Zagrebu

Zagreb, 25. septembra - Člani skupine Ramones, ene najvplivnejših punk rock skupin vseh časov, bodo danes dobili spomenik v zagrebškem tematskem parku rock and rolla v Subkulturnem centru sredi mesta. Spomenik bodo postavili dobra dva meseca po smrti še zadnjega člana kvarteta in dvajset let po zadnjem nastopu Ramonesov v Zagrebu.

Ramones so zaznamovali svetovno rock glasbo od srede 70. let prejšnjega stoletja, ko so pretresli sceno s svojimi enostavnimi, kratkimi, melodičnimi, hrupnimi in hitrimi pesmimi, s katerimi so postavili temelje punk rocka. V dobrih dveh desetletjih delovanja so objavili 14 studijskih albumov.

Leta 2002, ob 26. obletnici izdaje prvega albuma Ramones, so bili uvrščeni v Dvorano slavnih rock and rolla.

Prvi član izvirne zasedbe, pevec Joey Ramone, je umrl leta 2001, leta 2002 se je poslovil basist Dee Dee Ramone in leta 2004 kitarist Johny Ramones. Julija letos pa je svet zapustil tudi bobnar Tommy Ramone.

V Zagrebu so, tako kot v Ljubljani, nastopili dvakrat, leta 1990 in leta 1994.

Spomenik na dvorišču Subkulturnega centra je izdelal akademski kipar Ivan Ivoš, znan po skulpturi Bralca na enem izmed osrednjih zagrebških trgov.

Ramones se bodo v tematskem parku rock and rolla v Zagrebu pridružili Johnu Lennonu, Joeu Strummerju, Jimiju Hendrixu in Jacku Whiteu.