Svet 25.9.2014 13:01

Kozoletov Projekt rak danes in v petek na festivalu Raindance

London, 25. septembra - Celovečerni film Damjana Kozoleta Projekt rak bodo drevi in v petek predvajali na prestižnem londonskem festivalu neodvisnega filma Raindance. Film, ki spremlja življenje konceptualnega umetnika Ulaya, ima za seboj številna gostovanja, čakajo pa ga še projekcije na Dunaju, v Luksemburgu, Budimpešti, Beogradu, Kasslu, Amsterdamu, Skopju in v Mehiki.

Dokumentarec je bil premierno prikazan lansko jesen v Kinu Šiška in istočasno na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, od tedaj pa potuje po svetovnih festivalih. Med drugimi je bil letos maja prikazan na Docavivu, festivalu dokumentarnih filmov v Tel Avivu, pa tudi na festivalih v Motovunu, Prizrenu, Sarajevu, Zagrebu in Bitoli, so sporočili iz produkcijske hiše Vertigo Emotionfilm.

Film s podnaslovom Ulayev dnevnik od novembra do novembra spremlja eno leto življenja radikalnega konceptualnega umetnika iz Amsterdama, ki velja za pionirja body arta, performansa in polaroid arta. Najbolj je poznan po dolgoletnem sodelovanju z Marino Abramović, s katero sta delala danes kultne performanse. Leta 2009 se je preselil v Ljubljano.

Ko so bili pogovori o Kozoletovem filmu že v teku, je izvedel, da ima raka, kar je spremenilo vse načrte. Prvi prizori so bili posneti novembra 2011 na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer je Ulay prejemal kemoterapijo. Ko se mu je zdravje malo izboljšalo, se je odločil, da obišče svoje prijatelje po svetu.

Kamera ga je spremljala v Berlin na premiero filma o Abramovićevi, v New York in na koncu v njegovo mesto, Amsterdam. Na 10. filmskem festivalu Biografilm v Bologni, ki je posvečen dokumentarnim biografskim filmom, je prejel nagrado za življenjsko delo.

Na 22. filmskem festivalu Raindance v Londonu, ki bo potekal do 5. oktobra, bodo 28. in 29. septembra predvajali tudi film Čefurji raus! Gorana Vojnovića. Za oba filma bo to britanska premiera.