Slovenija 26.9.2014 4:00

V Slovenski Bistrici celodnevno dogajanje za začetek slovenskih DEKD

Slovenska Bistrica, 26. septembra - V Slovenski Bistrici se bodo s celodnevnim dogajanjem danes začeli slovenski Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD), ki letos potekajo na temo Dediščina gre v šole. DEKD so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije. Njihov cilj je slaviti enotnost in obenem raznolikost skupne kulturne dediščine Evropejcev. Vsako leto potekajo v septembru.

Ljubljana. Novi generalni direktor Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) Jernej Hudolin. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Novi generalni direktor Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) Jernej Hudolin.
Foto: Stanko Gruden/STA

V sklopu celodnevnega otvoritvenega programa v Slovenski Bistrici bo več kot 300 sodelujočih - otrok, strokovnjakov in ljubiteljev dediščine - oživilo grad, grajski park in mestno jedro s predstavitvami in modernimi interpretacijami dediščine, z lutkovnimi, glasbenimi in plesnimi nastopi, delavnicami, razstavami, predavanji, pokušino avtohtonih kulinaričnih dobrot in vodenimi ogledi mesta. Dan se bo zaključil na gradu Slovenska Bistrica, kjer bodo slovesno odprli letošnje slovenske DEKD.

Kot je zapisal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Jernej Hudolin, je približevanje dediščine vsem starostnim skupinam, predvsem najmlajšim, vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem, srednješolcem in tudi šolajočim se odraslim, velik izziv. Ker pri obravnavi dediščine v vrtcih in šolah ne gre nujno le za pasivno prejemanje znanja, temveč predvsem za odkrivanje in pridobivanje naših sposobnosti, je proces učenja usmerjen v raziskovanje, predvsem pa spodbuja ustvarjalnost tako pri učiteljih kot pri učencih.

Program letošnjih DEKD obsega 350 dogodkov, k čemur je pripomogel tudi dober odziv vrtcev in šol, ki so se vključili v organizacijo programa.

Začetki DEKD segajo v leto 1985, ko je na konferenci evropskih ministrov za kulturo držav članic Sveta Evrope v španski Granadi tedanji francoski minister za kulturo predlagal, da naj se akcija dnevov odprtih vrat, ki so jo leto pred tem začeli v Franciji, razširi še v druge države.

Svet Evrope je akcijo DEKD uradno sprožil leta 1991 ob podpori Evropske komisije. Skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije so DEKD postali leta 1999.