Svet 26.9.2014 5:30

V Bruslju razstava Rubens in njegova dediščina

Bruselj, 26. septembra - V Muzeju lepih umetnosti Bozar v Bruslju so pripravili razstavo z naslovom Telesnost in čutnost - Rubens in njegova dediščina. Na njej je po pisanju nemške tiskovne agencije na ogled 160 del, prek katerih je predstavljeno, kako je flamski slikar Peter Paul Rubens s svojim ustvarjanjem vplival na cele generacije umetnikov.

Rubens je za tematiko svojih slik izbiral zelo dramatične zgodbe. V njih je izjemno prepričljivo upodobil moč, strah, pa tudi poželenje in poezijo, kar je uspelo le redkim umetnikom. Kot prikazuje bruseljska razstava, so v njegovih motivih in v dramaturgiji njegovih slik med drugim našli navdih Klimt, Kokoschka in številni drugi umetniki.

Rubensovo ustvarjanje je na razstavi predstavljeno z 20 slikami, šestimi oljnimi skicami, osmimi risbami in desetimi bakrorezi.

Razstava, ki so jo v Bruslju pripravili v sodelovanju s Kraljevim muzejem lepih umetnosti v Antwerpnu in londonsko Kraljevo akademijo umetnosti, bo na ogled do 4. januarja prihodnje leto.

Rubens (1577-1640) se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. Po očetovi smrti leta 1587 se je preselil v Antwerpen. Učil se je pri A. van Noortu in O. van Veenu. Od leta 1600 se je izpopolnjeval v Italiji. Od leta 1608 je v Antwerpnu vodil slikarsko delavnico. Bil je spoštovan slikar in ugleden, bogat meščan. Opravljal je diplomatske posle v Parizu, Londonu in Madridu.

Bil je glavni predstavnik flamskega baročnega slikarstva in mojster velikih dinamičnih kompozicij, ustvarjenih v razkošnih toplih in žarečih barvah. Tematsko je bil vsestranski umetnik.