Slovenija 26.9.2014 10:53

V Škocjanu se bo začel festival Revija v reviji

Škocjan, 26. septembra - V Škocjanu se bo drevi pod okriljem založbe KUD Apokalipsa začel 11. mednarodni festival Revija v reviji. Tradicionalno srečanje založnikov in književnikov je v sklopu istoimenskega projekta kulturnih izmenjav med literarnimi revijami in založbami namenjeno predstavitvam dosežkov in snovanju novih povezovanj v kulturi.

Slavnostnemu odprtju ob 19. uri bo sledilo prvo mednarodno branje v izvirnikih in prevodih v jezike partnerskih revij. Podobno kot prejšnja leta se bo festivala udeležilo okoli 50 urednikov, pisateljev, pesnikov in drugih kulturnih ustvarjalcev iz 12 držav.

"Na festivalu Revija v reviji se vedno predstavljajo domači in tuji avtorji, ki v tekočem letu izidejo pri naši založbi," je na predstavitvi festivala v Ljubljani pojasnil vodja KUD Apokalipsa Primož Repar.

Letos bodo predstavljena dela domačih avtorjev: nova pesniška zbirka Stanislave Repar Obešanje na zvon, delo Milana Petka - Levokova Slovenske pisarije in delo Bilke v krogu Aleksandra Peršolje. Predstavili bodo še Antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji ter najnovejšo številko revije Apokalipsa.

Predstavitve novih izdaj v projektu Revija v reviji bodo v soboto dopoldne v Škocjanu, popoldanski del pa bo zaznamoval pogovor o uresničevanju skupnega evropskega projekta in možnosti novih prijav.

Festival bo do nedelje segel še v Lokev in Štanjel. V Štanjelu bodo med drugim podelili nagrado založnik/založnica, urednik/urednica mednarodnega projekta Revija v reviji v letu 2014 ter nagrade 16. mednarodnega haiku natečaja za najboljši haiku.

Za glasbeno podlago bosta na festivalu poskrbela slovaški izdelovalec glasbil, interpret in skladatelj Michal Smetanka ter saksofonist Tomaž Nedoh.