Na hitro prelistano 27.9.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. septembra - Pri založbi Modrijan so izdali zbirko kratkih zgodb hrvaškega avtorja Želimirja Periša Mučenice in knjigo spominov upokojenega politika Mirana Potrča Klic k razumu. Pri mariborski založbi Litera je izšel roman Veronike Simoniti Kameno seme, pri založbi Zala pa roman Pavline Pajk z naslovom Arabela.

Ljubljana. Roman Arabela pisteljice Pavline Pajk. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Arabela pisteljice Pavline Pajk.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Kameno seme pisteljice Veronike Simoniti. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Kameno seme pisteljice Veronike Simoniti.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Mučenice pisatelja Želimira Periša. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Mučenice pisatelja Želimira Periša.
Foto: STA

Ljubljana. Spomini Mirana Potrča Klic k razumu. Foto: STA

Ljubljana.
Spomini Mirana Potrča Klic k razumu.
Foto: STA

MUČENICE - KRATKE ZGODBE ŽENSK IZPOD PERESA HRVAŠKEGA AVTORJA

Mučenice so prvenec v Zadru rojenega pisatelja Želimira Periša (1975). Knjiga prinaša 15 zgodb, skozi katere se sliši ženski glas ter preizpraševanje in reinterpretacija vloge ženske v zgodovini in danes. Avtor piše o ženskah iz vseh časov in z vseh koncev sveta brez solzave patetike. Ženski liki, ki jih je Periš z zavidanja vredno sposobnostjo empatije zasnoval, so iz mesa in krvi in tudi ne brez napak. Zgodbe, ki so izšle v zbirki Bralec, je prevedla Maja Novak.

KLIC K RAZUMU - SPOMINI NEKDANJEGA POSLANCA POTRČA

Spomini nekdanjega poslanca Mirana Potrča so razdeljeni v dva dela. Prvi je bolj kronološki in sega od otroštva pa vse do let, prebitih v državnem zboru. Upokojeni politik je poseben poudarek namenil sprejetju ustavnih amandmajev septembra 1989, ki so zagotovili pravno podlago slovenski osamosvojitvi. Drugi del knjige je tematski. V njem je govora o slovenski desnici, o odnosu do narodnoosvobodilnega boja, sprave, izbrisanih in o posameznih zakonskih rešitvah.

V predgovoru je Potrč zapisal: "Opisi dogodkov in okoliščin, vse do tistih v skupščini SRS, temeljijo na mojih spominih in mojem doživljanju takratnega časa. Z vso moralno odgovornostjo trdim, da se je vse to res zgodilo in da je opisano korektno," in še: "Knjiga ni moj življenjepis, temveč le izbor pomembnih dogodkov in dejanj, ki so zaznamovali moj značaj in delo. Opisujem tudi družbene okoliščine, kakor sem jih sam videl in doživljal, in vesel bom, če bo knjiga zanimala tudi mlade, ki teh obdobij niso doživljali osebno in jih zato ne poznajo ali pa poznajo le zavestno izkrivljeno resnico o tistem času." Knjigi je dodan seznam gradiv, dokumentov in avtorjevih člankov.

KAMENO SEME - ROMAN O MEDOSEBNIH ODNOSIH IN ZGODBAH POSAMEZNIKOV

Roman Veronike Simoniti Kameno seme prinaša zgodbe več ljudi, domačinov in tujih turistov, ki se poleti znajdejo v imaginarnem kraju na nekem hrvaškem otoku. Njihove usode preplete jezna, z bolečino zaznamovana domačinka, ki vrže kamen in sproži sosledje dogodkov. Poglavje vsakega protagonista je sicer zapisano v tretji osebi, vendar je videno iz njegovega zornega kota, kar pušča več možnosti za razlago. Okolje, v katerem met kamna sproži vrsto nepričakovanih reakcij, je idilično, vse prej kot tako pa je življenje romanesknih likov, ki so na otok prinesli vsak svoje težave, nekateri celo travme. Zato roman ne problematizira samo neulovljivosti resnice, ampak se predvsem sprašuje o sreči in njenem (ne)obstoju.

Veronika Simoniti (1967) je romanistka. Vrsto let je delala kot svobodna književna prevajalka in lektorica italijanskega jezika. Pisati je začela kot pravljičarka. Kratko prozo objavlja v literarnih revijah in na Radiu Slovenija.

ARABELA - "GOTSKI" ROMAN IZPOD PERESA PAVLINE PAJK

Arabela je slovenski "gotski" roman, napisan 1885, in je prvi roman Pavline Pajk, ene slovenskih najustvarjalnejših in najbolj priljubljenih pisateljic s preloma 19. in 20. stoletje. Junakinja romana, ki je postavljen v češki Brno je Arabela - sirota, zrasla pri judovskih sorodnikih. Ker je bila dedinja velikega premoženja, so ji za ženina določili kar svojega sina. Ampak pred Arabelo je dolga pot - odkriti mora, kam segajo njene korenine, kdo sploh je, in kam jo vleče njeno srce. Delo je priredila Mateja Črv Sužnik.

Pavlina Pajk (1854-1901) je pozabljena slovenska pisateljica in svetovljanka, ki se je rodila v italijanskem okolju in se šele v mladih letih naučila slovenščine. Z možem Jankom Pajkom je živela v tujini, od Brna, Bratislave do Dunaja, pisala pa je ves čas le v slovenščini.