Slovenija 27.9.2014 7:00

V ljubljanski Drami premierno Mannova Čarobna gora

Ljubljana, 27. septembra - SNG Drama Ljubljana bo nocoj ob 20. uri krstno uprizorila roman nemškega avtorja Thomasa Manna Čarobna gora v dramatizaciji Katarine Pejović. Delo, ki vključuje tako idejna in nazorska vprašanja turbulentnega časa z začetka 20. stoletja kot tudi širšo sliko dekadentne družbe, je kot prvo premiero na velikem odru režirala Mateja Koležnik.

Roman pripoveduje o mladem inženirju ladjedelništva Hansu Castorpu, ki pride v mondeno višinsko zdravilišče za štirinajst dni obiskat bolnega bratranca, a tam še sam zboli in ostane celih sedem let. Zgodba je po oceni gledališčnikov izhodišče za najkompleksnejšo pripoved o stvareh telesa in duha.

"Svojevrstni zdraviliški mikrokozmos je Mann prežel z ironijo, obenem pa vnesel vanj poezijo in magičnost poslednjih skrivnosti fizisa, duše in srca, pa tudi kritiko nase osredotočene elite in institucij, ki z negovanjem bolezni kujejo profit," so zapisali v Drami.

Čarobna gora je zgodba o ljudeh, ki so del sveta, v katerem psihoanaliza, filozofija in celo medicina pa tudi ljubezen in smrt služijo samo kot razvedrilo njim, tj. zdolgočaseni buržoaziji, ki vzame od vsega samo toliko, kot ji ustreza, ostanek pa vestno potlači, kot iz še više ležečega sanatorija po stezi za bob pošiljajo v dolino mrliče, da se ne bi razkrajali vsem na očeh, je za gledališki list ocenila Katja Perat.

"Čarobna gora je zato spomenik družbi, ki ni mogla končati drugače kot katastrofično," je zapisala Peratova in dodala: "Je spomenik njenemu zanikanju, njeni puhloglavosti, njenemu narcizmu in njeni nepripravljenosti, da zagrize v resnico stvari."

Po režiserkinem mnenju je roman cinična freska časa, ki pripelje do vojne. Mann je v njem razprl vsa nevralgična mesta, ki vrtijo Evropo in so jo pripeljale do današnje točke, je povedala pred premiero.

Glavno vlogo je prevzel Aljaž Jovanović, v igralski zasedbi pa so med drugim še Romeo Grebenšek, Marko Mandić, Vladimir Jurc, Luka Cimprič in Nataša Barbara Gračner.

Predstava je nastala v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, kjer jo bodo premierno uprizorili 7. novembra. Sooblikovali so jo prevajalka Aleksandra Rekar, scenograf Henrik Arh, kostumograf Alan Hranitelj in koreografinja Magdalena Reiter.