Slovenija 28.9.2014 9:58

Perpetuum Jazzile z Vokal xtravaganzzo v CD

Ljubljana, 28. septembra - Slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile se po lanskem praznovanju 30-letnice delovanja podaja v nove vokalne vragolije. Drevi začenja serijo treh koncertov Vokal xtravaganzza 2014 v Cankarjevem domu (CD), na katerih bo občinstvu poleg domačih in svetovnih glasbenih uspešnic predstavila programske novosti, med njimi več avtorskih skladb.

Ljubljana. Knjiga Perpetuum Jazzile 30. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Knjiga Perpetuum Jazzile 30.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Skupina se v CD vrača po lanskem spektaklu v areni Stožice. "Nestrpno že čakamo oder Gallusove dvorane, ko bomo obiskovalce tesneje kot kdajkoli vključili v koncertni program," je za STA pred prvim koncertom, ki je že razprodan, povedal član in menedžer skupine Boštjan Usenik. Ti so po njegovih besedah prek njihove Facebook strani soustvarili program z izborom skladb.

"Hitom bomo seveda dodali tudi novosti - občinstvu bomo zakurili pod nogami z novo priredbo Footloose, komur so blizu globoka čustva Joni Mitchell, jih bo v polni meri deležen skozi našo prvo vokalno orkestracijo. Premierno bomo 'zaswingali' tudi skladbo odlične skupine Papir, druga slovenska novost pa naj ostane še skrita," je o sporedu povedal Usenik.

Koncerti v CD bodo drevi ter 29. in 30. septembra, vsakič s pričetkom ob 20. uri.

Perpetuum Jazzile poleg izjemnega ritma in kompleksne harmonije odlikuje svojstven ter za tako veliko vokalno skupino neverjetno ubran in natančen zvok, ki navdušuje tudi v svetovnem merilu in v akustični Gallusovi dvorani doseže svoje posebne širjave, piše na spletni strani CD.

V avtorskih skladbah je zasedba pod umetniškim mentorstvom vokalista, aranžerja, skladatelja in ustanovnega člana The Real Group Pedra Karlssona še dodatno izpopolnila glasbeni izraz ter uspešno nastopila na koncertnih odrih v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, Švici, Avstriji, Srbiji, Makedoniji, na Hrvaškem, Češkem in Švedskem.

Po Ljubljani bodo Perpetuum Jazzile v noči s 4. na 5. oktober nastopili na 10. izdaji festivala sodobne umetnosti Bela noč v Skopju. Festival bo tudi v svoji jubilejni ediciji mesto spremenil v umetniški oder ter številne trge, galerije in muzeje namenil praznovanju umetnosti.

Festival, ki združuje ustvarjalce na področju gledališča, glasbe, literature, vizualne umetnosti in otroške kreativnosti, bo tudi letos ponudil bogat program. Obiskovalcem bo med drugim na voljo deset odrov, vsak pa bo posvečen različni glasbeni zvrsti. Svoj delovni čas bodo po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA podaljšale tudi mnoge kulturne ustanove.

Po Skopju bo zasedbo pot vodila še na Madžarsko, ker bo nastopila v Budimpešti, in v Nemčijo, kjer bo izvedla osem koncertov, je mogoče izvedeti na spletni strani Perpetuum Jazzile.

Skupina Perpetuum Jazzile danes šteje več kot 50 članov, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije. Izvaja popularno in jazzovsko glasbo izključno z vokali, občasno tudi ob spremljavi klavirja in drugih instrumentov.

Začetki zasedbe segajo v leto 1983, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno društvo Gaudeamus. Ustanovitelj in prvi umetniški vodja skupine je bil Marko Tiran. Njegovo delo je leta 2001 prevzel Tomaž Kozlevčar, leta 2011 pa je umetniški vodja Perpetuum Jazzile postal Peder Karlsson.