Slovenija 29.9.2014 11:24

Po slovenskih šolah bo potovala razstava o Ani Frank

Ljubljana, 29. septembra - Po slovenskih šolah bo potovala razstava, ki govori o življenju Ane Frank in njenem slavnem dnevniku. Razstava je osrednji del mednarodnega projekta, v katerega so vključene države z vsega sveta. Prva šola, na kateri bo gostovala razstava, je osnovna šola Franceta Bevka v Ljubljani, kjer jo bodo odprli danes ob 17. uri.

Projekt z naslovom Ana Frank - zgodba za sedanjost, v središču katerega je potujoča razstava, je pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije skupaj s Hišo Ane Frank iz Amsterdama, veleposlaništvom Kraljevine Nizozemske ter založbo KUD Sodobnost International. V projektu sodeluje že več držav sveta, osnovni cilj pa je učencem in obiskovalcem predstaviti osebno zgodbo Ane Frank s pomočjo razstave in različnih delavnic, pri tem pa koncept razširiti na celotno dogajanje v času druge svetovne vojne in tudi na lokalno zgodovino.

Istoimenska potujoča razstava se navezuje na življenjsko zgodbo Ane Frank in njen slavni dnevnik, ki ga je pisala med drugo svetovno vojno, ko se je morala skupaj s svojo družino in znanci zateči v skrivališče. Posebnost razstave je, da po njej vodijo osnovnošolci in dijaki, torej vrstniki Ane Frank v času njenega doživljanja vojne.

Razstava se bo selila na osnovne in srednje šole vseh večjih slovenskih krajev. Učenci, ki bodo zainteresirani za vodenje, se bodo nanj pripravili s pomočjo dvodnevnega uvajanja in izobraževanja, ki ga bo pripravila in izpeljala ekipa iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Na dvodnevnem uvajanju bodo učenci skozi razpravo in delavnice pobližje spoznali tematiko druge svetovne vojne ter jo povezali z razstavo, na koncu pa bodo izdelali plakat, ki se bo navezoval na lokalno zgodovino in bo postal del razstave.

Izkušnje mladega dekleta in njena zgodba bodo uvod k dejanskim informacijam o zgodovinskih in družbenih dogodkih medvojnega časa. Osnovni namen projekta je, da se preseže šolske okvire podajanja znanja. Del razstave pa je namenjen tudi še danes aktualnim tematikam, kot sta diskriminacija in empatija, in v tem kontekstu tudi Deklaracija o človekovih pravicah, so sporočili iz muzeja.

Založba Sodobnost International pa je, navezujoč se na knjigo Dnevnik Ane Frank, organizirala literarni natečaj, namenjen mladim med 12. in 14. letom, da napišejo esej z naslovom Ana Frank - njeno sporočilo moji generaciji.

Projekt Ana Frank - zgodba za sedanjost je vključen tudi v Katalog programov zunanjih izvajalcev obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti za šolsko leto 2014/15, ki ga pripravlja Zavod RS za šolstvo.