Slovenija 2.10.2014 7:00

V Trbovljah začetek festivala novomedijske umetnosti Speculum Artium

Trbovlje, 2. oktobra - V Delavskem domu Trbovlje se bo drevi ob 19. uri začel mednarodni festival novomedijske umetnosti Speculum Artium, ki bo na temo humanoidne robotike potekal do 4. oktobra. V sklopu festivala bo prvič v Sloveniji na ogled robot Asimo, z novim projektom se bosta predstavila tudi pionirja umetniških robotskih instalacij Stelarc in Stefan Doepner.

Eden izmed vrhuncev festivala bo, kot je za STA povedala Špela Pavli iz Delavskega doma Trbovlje, predstavitev Hondinega humanoidnega robota Asima. Tega ne le vizionarji robotike, temveč tudi znanstveniki in strokovnjaki z različnih področij uvrščajo na sam vrh tehnološkega razvoja začetka 21. stoletja. Asimo namreč združuje vrhunsko tehnologijo in dizajn, mimetično človeško telo in osnovne empatične postulate človeka kot socialnega bitja, z njim pa se rišejo obrisi prihodnosti.

V sklopu festivala se bosta z novim projektom umetniških robotskih instalacij predstavila tudi Stelarc iz Avstrije in Nemec Stefan Doepner. Projekt se ne posveča ustvarjanju zapletenih robotskih mehanizmov, temveč umetnika skušata kot gostitelja in nosilec robotskih mehanizmov uporabiti človeško telo.

Med dogodki je Pavlijeva izpostavila še japonski projekt ARART, ki bo predstavil posledice vse večje digitalizacije in preskok iz realnosti na raven kod. Projekt povezuje likovno umetnost in digitalno tehnologijo - znana umetniška dela, denimo sliki Mona Liza in Kofetarica, bodo zaživele s pomočjo aplikacije, je pojasnila Pavlijeva.

Z odsekom za Avtomatiko, biokibernetiko in robotiko se bo predstavil Institut Jožef Stefan iz Ljubljane. Na institutu preučujejo značilnosti dinamičnega gibanja pri človeku ter njegovo povezavo z okoljem, strojem ali tehnološkim procesom, predstavili pa bodo kibernetski sistem, ki prek procesorja upravlja umetno roko.

Na festivalu bodo tradicionalno predstavili tudi študentska dela magistrskega programa Interface Culture, nastala pod mentorstvom avstrijske umetnice Christe Sommerer. Dela letos problematizirajo vedenjske vzorce ostankov socialnih paradigem druge industrijske revolucije.

Vzporedno s festivalom Speculum Artium bo potekal tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. Na sporedu bo 25 videov, vrhunec programa pa bo projekcija dela I Do Not Know What It Is I Am Like ameriškega pionirja video umetnosti Billa Viole iz leta 1986. DigitalBigSreen bo obiskal še japonski umetniški tandem Usaginingen, ki se bo predstavil z avdio-vizualnim performansom s kibernetskimi stroji.

Za festival po oceni Pavlijeve vlada zanimanje tako v strokovni kot tudi laični javnosti. Svojo udeležbo na festivalu, predvsem na predstavitvah Hondinega robota, so napovedale tudi številne šole z vse Slovenije. Pavlijeva ocenjuje, da bo festival privabil vsaj 5000 obiskovalcev.