Svet 30.9.2014 11:15

Leonardo da Vinci Damo s hermelinom sprva naslikal brez hermelina

Pariz, 30. septembra - Znamenita slika italijanskega umetnika in izumitelja Leonarda da Vincija Dama s hermelinom ponovno buri duhove. Francoski znanstvenik Pascal Cotte je namreč ugotovil, da dama sprva v rokah ni držala živali. Da Vinci je najprej naslikal portret dame brez hermelina, nato pa nanj naslikal še dve različici hermelina, ki se razlikujeta po krznu.

Cotte je Damo s hermelinom zadnja tri leta preučeval s tehnologijo reflektivnega osvetljevanja, imenovano Layer Amplification Method (LAM). Sliko je osvetljeval s serijo močnih luči, odseve pa posnel s kamero. Na podlagi meritev je nato ugotovil, kaj se je z umetnino dogajalo med posameznimi nanosi barv, poroča britanski BBC.

"Tehnologija LAM nam omogoča, da sliko 'olupimo', kot bi lupili čebulo. Leonardo si je pri slikanju Dame s hermelinom večkrat premislil, bil je omahljiv - večkrat je brisal, dodajal, spreminjal na tak ali drugačen način," je dejal Cotte.

Ob novih odkritjih pa so se pojavile tudi nove teorije o zgodovini in nastanku Dame s hermelinom. Po eni izmed njih je Da Vinci hermelina na sliko vključil zato, da bi z njim ponazoril ljubimca portretiranke.

Po prepričanju zgodovinarja naj bi umetnik na sliki sicer upodobil Cecilio Gallerani, ljubico milanskega vojvode Ludovica Sforze v starosti 16 ali 17 let. Leonardo je sliko naslikal leta 1490.

Dama s hermelinom je eden od štirih ženskih portretov, ki jih je ustvaril italijanski renesančni mojster. Od leta 1800 je v lasti družine Czartoryski, razstavljena pa je v Nacionalnem muzeju v Krakovu.