Svet 1.10.2014 5:30

Aretha Franklin z albumom priredb uspešnic pevskih div

Detroit, 1. oktobra - Ameriška pevka Aretha Franklin bo konec oktobra izdala album s priredbami pesmi znanih vokalistk. Album z naslovom Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics bo uvedla priredba uspešnice At Last Ette James, sledile bodo še pesmi Barbare Steisand, Adele in Sinead O'Connor, piše britanski časnik The Guardian.

Franklinova je priredila še uspešnice I Will Survive Glorie Gaynor, No One Alicie Keys, I'm Every Woman Chake Khan, Teach Me Tonight Dinah Washington, Nothing Compares 2 U Sinead O'Connor ter Rolling in the Deep, ki jo v originalu odpoje Adele.

Album je plod sodelovanja s Kennethom "Babyfaceom" Edmondsom, Donom Wasom in producentom Clivom Davisom.

V zadnjem času je Franklinova, ki slovi po uspešnicah Respect, Dr. Feelgood in I Say A Little Prayer, sicer doživela nekaj vzponov in padcev. Med drugim je po desetletnem premoru leta 2011 izdala novi album Aretha: A Woman Falling Out of Love, ki pa se je po mnenju nekaterih kritikov izkazal za polomijo.

Franklinova sicer med vokalistkami sodi v sam svetovni vrh. Ameriška glasbena revija Rolling Stone jo je označila za deveto najboljšo umetnico vseh časov, na lestvici 100 najboljših pevcev pa ji je dodelila prvo mesto. Za svoje delo je prejela 18 grammyjev, več deset njenih skladb pa se uvršča v sam vrh različnih Billboardovih lestvic. Je tudi prva glasbenica, ki je prestopila prag Dvorane slavnih rock'n' rolla.