Slovenija 30.9.2014 13:37

Pri Mladinski knjigi med novostmi tudi štiri nove čebelice

Ljubljana, 30. septembra - Mladinska knjiga je v zbirki Čebelica izdala knjižico Davida Bedrača in Tanje Komadina So že smehci k vam prispeli?, slikanico Dane Todorović in Bojane Dimitrovski Vilko in Azaleja, delo ameriške avtorice Amy Krouse Rosenthal Skovirček in izbor pesmi Toneta Pavčka Sonce in sončice. Med novostmi je še slikanica Lahko noč, gradbišče, lahko noč.

V zbirki Čebelica, v kateri so vseskozi izdajali knjižice manjšega formata, ki bi bile čim bolj dostopne vsem družinam, ter obenem odpirali vrata mladim ustvarjalcem, je tokrat izšla slikanica s poezijo mlajšega avtorja Davida Bedrača. Delo So že smehci k vam prispeli? po besedah urednice Irene Matko Lukan bogatijo zelo ritmični in živahni verzi, slikanica pa bo malčkom blizu tudi zato, ker v ospredje postavlja sodobnega otroka.

To je tretja otroška in deseta knjiga Bedrača, ki je na predstavitvi knjig opozoril še na manj igrivo plat pesmic. Otrokom je namreč želel prek pesmi podati sporočilo, da se v življenju večkrat pade, a je treba vsakič znova vstati in iti dalje.

Vilko in Azaleja je druga slikanica srbskih ustvarjalk pisateljice Dane Todorović in ilustratorke Bojane Dimitrovski, ki sledi prvi Kako je Vilko vzljubil zimo. Kot je dejala urednica, se tokrat maček Vilko sreča z "dekliško muco", ki mu gre na živce, a na koncu ugotovi, da jo pogreša. Sporočilo slikanice je, da nas drugačnost lahko bogati in zbliža. Ilustratorka je želela upodobiti oba mačka na način, ki bi nagovarjal tudi odraslega. Delo je prevedla Tatjana Cestnik.

V zbirki so na pobudo učiteljev, ki pogrešajo več poezije v otroških slikanicah, izdali izbor pesmi iz slikanice Toneta Pavčka Sonce in sončice, ki je z ilustracijami Marjana Mančka izšla leta 1993. Otroci večino pesmic iz slikanice poznajo, niso pa jih mogli več prebirati v knjigi, saj so te že davno pošle, je pojasnila Matko Lukanova.

Skovirček je slikanica Amy Krouse Rosenthal, ki je v ZDA znana po knjigah, ki spodbujajo družinsko branje. V tokratni slikanici z ilustracijami Jen Corace ponuja zgodbo o skovirčku, ki se obnaša kot vsak navaden otrok, le da si želi zvečer iti prej spat, je povedala prevajalka dela Neža Božič.

Božičeva je poslovenila še eno slikanico, ki pomaga otrokom, da se lažje odpravijo spat - Lahko noč, gradbišče, lahko noč Sherrija Duskeya Rinkerja z ilustracijami Toma Lichtenhelda. Slikanica ameriških avtorjev se je leta 2011 povzpela v sam vrh najbolj prodajanih otroških knjig New York Timesa, še danes pa se uvršča med 100 najbolj prodajanih na svetu, je povedala prevajalka. Čarobnost slikanici daje kombinacija gradbišča, ki ga povezujemo s stroji in hrupom, in liričnosti otroškega sveta, je menila Božičeva.

Urednica je predstavila še ponatis knjige Peter Nos Leopolda Suhodolčana, ki je prvič izšla leta 1979 ter dveh slikanic Julie Donaldson in Axla Schefflerja Zverjasec in Zverjašček, ki veljata za mednarodni založniški fenomen. Ponatisu slikanic so dodali še DVD animiranega filma. Oba filma sta sinhronizirana v slovenščino, pri projektu pa so sodelovali znani igralci, med njim Nataša Barbara Gračner, Gregor Čušin, Sebastjan Cavazza in Uroš Smolej.