Slovenija 4.10.2014 10:00

Mesec oblikovanja - korak čez rob

Ljubljana, 4. oktobra - V Ljubljani bo med 6. oktobrom in 6. novembrom potekal 11. mesec oblikovanja. Pod sloganom Možno je bo že drugo leto potekal v Mestu oblikovanja - prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige na Dunajski cesti. Kot je za STA dejal direktor Zavoda Big Zmago Novak, bi bilo danes sebično, če ne bi šli čez rob in Mesec oblikovanja je tak korak.

Korak čez rob je po Novakovih besedah tudi Mesto oblikovanja, ki ga razvijajo na podlagi Meseca oblikovanja. Kot je dejal, festivalska platforma več ni dovolj, zato so se lotili oblikovanja mesta, ki ga želijo zasnovati na trajnostnih principih. V prostorih nekdanje tiskarne ga gradijo iz kartona, ki jim bo v prvi vrsti omogočil preživetje v njih. Prostorni namreč niso ogrevani in sami bodo ogrevali le manjše volumne.

V Mestu oblikovanja so zasnovali tudi stalno pisarno, kamor se selijo iz prostorov v Slovenijalesu. Selitev v nestabilno okolje - Mladinska knjiga Založba je v stečaju in prostori so lahko kadarkoli prodani - je prav tako korak čez rob. In čeprav selitev ni racionalen korak, mi pravimo "možno je", je poudaril.

Mesec oblikovanja se po Novakovih besedah osredotoča na tiste tri kategorije znotraj kreativnih industrij, ki "uprizarjajo materializacijo intelekta", te so po njegovem mnenju arhitektura, produktno oblikovanje in moda. Ostale kategorije kreativnih industrij smiselno vključujejo v mesec oblikovanja, vse skupaj pa povezujejo z gospodarstvom in znanostjo v slovenskem in regionalnem merilu.

V prvem tednu Meseca oblikovanja bo letos prvič potekal projekt Design Week Ljubljana, ki ga je organizator Meseca oblikovanja Zavod Big vzpostavil skupaj z Gospodarskim razstaviščem. Ponudil bo predavanja, okrogle mize in večerne dogodke, na katerih se bo zvrstilo 80 predavateljev iz Slovenije in tujine.

V Mestu oblikovanja bo na ogled 13 razstav: Znamke in znamenja, Plus, Muze, Tapas, Identiteta, Dober tek - slovensko oblikovanje za hrano, Les v mestu, Razstava Mala arhitektura, Interjerji JV Evrope, IDEM, Slovenska arhitektura in prostor 2014 in Rapsodija v belem.

Ob odprtju Meseca oblikovanja bodo tudi podelili nagrade za oblikovalske presežke v Sloveniji. Nagrade bodo podelili v kategorijah: oblikovanje leta, interier leta, brezčasni - nagrada za oblikovanje, ki je prestalo preizkus časa in dokazalo trajno vrednost in perspektivni - nagrada za prepoznaven dosežek mladih talentov na področju industrijskega oblikovanja, mode in arhitekture.

Ob odprtju razstave Znamke in znamenja 2014, na kateri se bo predstavilo več kot 150 razstavljavcev iz 13 držav jugovzhodne Evrope, pa bodo letos prvič podelili oblikovalske nagrade JV Evrope.

Kot je še spomnil Novak, se je Mesec oblikovanja pred več kot desetletjem začel s katalogom, ki so ga imenovali vodič po oblikovanju in podelitvijo nagrade za oblikovalca leta. Zapolnjevali so ga različna dogodki po mestu, ki so jih tedaj uspeli spontano spraviti v ta terminski okvir. Nato se je iz leta v leto razvijal, spreminjal in dopolnjeval. "Danes je mastodont v vsebinskem, povezovalnem, komunikacijskem in razvojnem smislu," je poudaril Novak.

Poleg tega so, kot je še povedal, želeli z manifestacijo zapolniti vrzel, ki je vladala na področju oblikovanja, saj je, tedaj še, bienale industrijskega oblikovanja to v ospredje postavil le bienalno.