Slovenija 2.10.2014 11:18

V Kopru na ogled antični grob dame z zlatimi uhani

Koper, 2. oktobra - V atriju Pokrajinskega muzeja Koper bodo zvečer odprli razstavo Dama z zlatimi uhani, na kateri bo predstavljena najdba pokojnice iz antičnega groba, starega več kot 1700 let na najdišču Križišče pri Spodnjih Škofijah. Že od zjutraj pa v muzeju v palači Belgramoni Tacco potekajo delavnice rimskih pričesk, ličenja in izdelave replik uhanov.

Kot je za STA povedal direktor muzeja Luka Juri, bodo poleg razkritja antičnega groba t.i. dame z zlatimi uhani obiskovalcem predstavili tudi posnetek imitiranih misli pokojnice. Dogajanje okrog njenega pokopa, odkopa in odkritja uhanov, ki se znajdejo leta 2014 na razstavi, bo, kot je pojasnil Juri, predstavljeno skozi pokojničine oči oziroma dojemanje njene duše.

Pred večernim odprtjem razstave bodo v muzeju dijaki Srednje tehnične šole iz Kopra in Srednje šole Izola do 13. ure s pomočjo pedagogov ustvarjali na delavnicah oblačilne kulture, ličenja in kulinarike.

Pokrajinski muzej Koper je lani sprejel večino gradiva iz enega najbogatejših rimskodobnih grobišč na območju slovenske Istre - iz grobišča Križišče pri Spodnjih Škofijah. Med najdbami sta bila tudi zlata uhana. Z njuno predstavitvijo želijo v muzeju predstaviti imaginarno doživljanje dogajanja osebe v rimskem času. Z osebno pripovedjo domnevne lastnice uhanov se obiskovalci lahko povežejo z junakinjo ter vstopijo v čas pred 2000 leti. Junakinja sodobnega človeka povede skozi grobne rituale in zakop ter tudi družbene odnose v rimskem času.

Projekt ima tudi izobraževalni značaj. K sodelovanju so namreč povabili omenjeni srednji šoli. Dijaki so si že ogledali rimsko zbirko v muzeju, poleg tega bodo nastopili na večernem odprtju razstave. Svoje znanje bodo pokazali tudi osnovnošolcem v prihajajočem Tednu otroka. Razstava bo odprta do 2. novembra.