Svet 3.10.2014 5:00

Andrea Bocelli z dvema albuma in koncertom v Zagrebu

Rim, 3. oktobra - Slavni italijanski tenorist Andrea Bocelli bo v tem mesecu izdal kar dva albuma, oba bosta na prodajne police prišla 21. oktobra. Prvi z naslovom Opera: The ultimate collection bo vseboval arije iz oper Giuseppeja Verdija in Giacoma Puccinija, na drugem bo Puccinijeva opera Manon Lescaut, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbija, Beograd. Tenorist Andrea Bocelli. Foto: Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Tenorist Andrea Bocelli.
Foto: Tanjug/STA

Plošči bosta dosegljivi v 56 državah, je še poročala APA.

Eden najbolj znanih tenoristov na svetu, poleg Placida Dominga, Joseja Carrerasa in Luciana Pavarottija, s katerimi je večkrat nastopil, bo 29. novembra prvič gostoval v zagrebški areni.

Bocelli se je rodil leta 1958 v Toskani. Strast do glasbe je kazal že v otroštvu, ko je začel igrati klavir in kasneje še druga glasbila, popoln instrument pa je našel v svojem glasu. Pri 12. letih je popolnoma oslepel.

Leta 1994 je s pesmijo Il Mare Calmo della Sera slavil na glasbenem festivalu Sanremo, sledila je prva velika operna vloga v Verdijevi operi Macbeth. Za božič istega leta je že pel skladbo Hitite kristjani (Adeste Fideles) papežu Janezu Pavlu II. in desettisočglavi množici vernikov na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

Pesem Con Te Partiro, ki jo je kasneje posnel v duetu s Sarah Brightman z naslovom Time to say Goodbye, je mesece kraljevala na vrhu svetovnih lestvic in ostaja ena največjih uspešnih vseh časov. V svoji karieri je prodal 80 milijonov plošč.

Čeprav je sodeloval v različnih komercialnih in pop projektih, ljubezni do klasične glasbe in opere ni nikoli zanemaril. Prejel je številne nagrade in priznanja, med drugim zlati globus za duet s Celine Dion The Prayer iz animiranega filma Čarobni meč, za katerega je bil nominiran tudi za oskarja. Leta 2010 so mu odkrili zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih.