Svet 3.10.2014 10:14

Nagrada sarajevskih Dnevov poezije za Jašo in Cirila Zlobca

Sarajevo, 3. oktobra - Slovenska literata Jaša in Ciril Zlobec sta bila konec prejšnjega tedna na sarajevskih Dnevih poezije nagrajena s priznanjem steček. Nagrado v Bosni in Hercegovini od leta 1999 podeljujej posameznikom, ki so se izkazali s humanitarnim angažmajem v času zadnje balkanske vojne, poroča današnje Delo.

Ljubljana. Pesnik in prevajalec Ciril Zlobec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik in prevajalec Ciril Zlobec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrada steček, sicer kiparska replika kamnitega nagrobnega spomenika, srednjeveške ostaline na bosansko-hercegovskih tleh, je nekakšna oblika oddolžitve sedanje države književnikom iz drugih dežel, ki so v času vojne stali ob strani obleganemu Sarajevu.

Jaša Zlobec je nagrado posthumno prejel kot zagovornik šibkih - tako v Bosni in Hercegovini kot na Kosovu je ostal v spominu kot velik humanist, je o utemeljitvi dvojne nagrade za Delo povedal Ciril Zlobec.

"Kar pa se mene tiče, sem bil s še dvema slovenskim akademikoma član takoj po bosanski vojni ustanovljene mednarodne Lige humanistov, ki je imela sedež v Sarajevu. Seveda se me tam dobro spominjajo tudi kot zadnjega predsednika zveze jugoslovanskih pisateljev leta 1985/1986, ko sem nasprotoval tedaj že očitnemu poskusu Srbije, da bi si podredila ostala kulturna središča," je dejal za današnje Delo.

Takrat so bile, tako Zlobec, razmere močo razgrete, sam pa si je pridobil sloves zmerne in pomirjevalne osebnosti, ki še danes ni pozabljen. Do konca leta bo v Sarajevu izšla tudi knjiga njegovih in Jaševih pesmi v prevodu Tonka Maroevića. Zlobec ima v jezikih nekdanje Jugoslavije sicer trinajst prevedenih del.

Že leta 2000 je stečka prejel Boris A. Novak, ki je prek slovenskega centra PEN organiziral materialno pomoč sarajevskim pisateljem.

Stečka podeljujejo na Sarajevskih dnevih poezije, tradicionalni prireditvi, ki jo je pred več kot 50 leti zasnoval bosansko-hercegovski pesnik Izet Sarajlić.