Slovenija 5.10.2014 17:46

Najboljši film 5. FEMF je palestinski Omar

Piran, 5. oktobra - V Piranu se bo s podelitvijo nagrad drevi sklenil 5. festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF). Nagrado za najboljši film bo prejel palestinski Omar režiserja Hanyja Abu-Assada. Film govori o prijateljstvu, ljubezni in izdaji, časti in zvestobi.

Omar je umeščen na v sodobni Bližnji vzhod, toda režiserju uspe skozi žanr političnega trilerja podati univerzalno tematiko, ki zadeva kateri koli čas ali okolje. Filmu uspe skozi avtorsko govorico nagovoriti gledalca z relevantnimi vprašanji o lastnem položaju v svetu in o medčloveških odnosih v svetu. Po mnenju žirije v sestavi Aleksandra Balmazović, Pavo Marinković in Simon Tanšek film odlično prikaže težave med mejami in narodi.

Nagrado za najboljšega režiserja tekmovalnega programa si je prislužil Kornel Mundruczo za film Beli bog. V utemeljitvi je zapisano, da je uspel režiser vzpostaviti virtuozno ravnotežje pri realizaciji tehtne tematike. S svojo režijo obvladuje žanrsko raznolikost, ne da bi zatajil glavno idejo filma ali zdrknil na banalno stran simbolike, so sporočili organizatorji festivala.

Nagrada Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije bo šla v roke Lukaszu Zalu in Ryszardu Lenczewskemu za kamero v filmu Ida režiserja Pawela Pawlikowskega. "Precizna osvetlitev in kompozicija dajeta značaj času in prostoru ter senzibilno označujeta podobo glavne protagonistke filma," je ocenila žirija.

V kategoriji Prvencev so se za nagrado potegovali štirje filmi iz sekcije - Samo v New Yorku (Izrael/Francija), Bogomolka (Francija), Barbari (Srbija) in Kavboji (Hrvaška). Nagrado je prejel režiser filma Kavboji Tomislav Mršić, ki je prepričal z izborom in usmerjanjem glavnih igralcev, učinkovito priredbo gledališke igre v filmski medij ter uspešno dramaturgijo poteka filmskega dogajanja.

Nagrado za ustvarjalni prispevek k razvoju filma in še posebej evropske kinematografije bo zvečer prejel vsestranski filmski in gledališki ustvarjalec, igralec, pevec in tudi režiser Rade Šerbedžija.

Na festivalu, ki ga pripravljajo Zavod FEMF, Občina Piran in Avditorij Portorož, so od sredine tedna v glavnem tekmovalnem programu prikazali 14 filmov. Letošnja država v fokusu je bila Italija, med drugim je bila v tej sekciji na sporedu Neskončna lepota Paola Sorrentina. Festival je ponudil še dokumentarne filme, program za otroke in mladino, strokovno srečanje in številne delavnice.