Slovenija 3.10.2014 11:56

Ob visokem jubileju slavističnega društva razmislek o vsakodnevni rabi slovenščine

Ljubljana, 3. oktobra - V Ljubljani danes poteka slavistični kongres, posvečen 80-letnici Slavističnega društva Slovenije. Po besedah predsednice društva Bože Krakar Vogel smo Slovenci vse manj pozorni na jezikovne napake. Te pometemo pod preprogo z izgovorom večje svobode in razvoja jezika. "Vendar zato, da človek krši pravila, jih mora najprej poznati," je opozorila.

Ljubljana. Plakat - Čas za slovenščino. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Plakat - Čas za slovenščino.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Takšna drža je po njenem mnenju "odraz neznanja in ležernosti, češ saj samo ti 'smešni slavisti' še težijo s tem, kako je treba pisati in govoriti".

Slavistično društvo je bilo nekoč prepoznavno po odmevnih akcijah, zaradi katerih je imelo v družbi velik ugled. Taka je bila med drugim Slovenščina v javnosti, kjer so sodelovali skoraj vsi tedanji politiki in predstavniki najrazličnejših strok, je povedala predsednica društva za STA in pojasnila, da se je s tem začelo osveščanje o vlogi slovenskega jezika v družbi.

Od tu je izšlo jezikovno razsodišče, izjave članov so tudi zaradi polemičnosti odmevale v javnosti. Društvo je sodelovalo tudi v uporu zoper jugoslovanska skupna jedra in polemikah o usmerjenem izobraževanju, je naštela.

V času osamosvojitve pa je po mnenju Krakar Voglove "vest družbe zaspala, misleč, da je zdaj s slovenščino vse v redu in da skrb ni več potrebna". A izkazalo se je, da je skrb še kako potrebna. Tu ponovno vstopa slavistično društvo, ki opozarja na velik vdor angleščine, ki pa, kot meni predsednica društva, ni le stvar jezika pač pa mentalitete - z angleščino "da se kam pride, s slovenščino pa nikamor". Člani društva so na to temo že spisali vrsto prispevkov, ki so objavljeni na spletni strani Jezikoljubni cvetober.

Letos že 25. slavistični kongres poteka v Mestnem muzeju Ljubljana. Na dopoldanskih slavnostnih plenarnih predavanjih so spregovorili akademik Matjaž Kmecl, ki je odprl aktualna vprašanja slovenščine, slovenistike in slavistike, profesorica Andreja Žele, ki je predstavila zgodovino društva, ter Miran Hladnik in Matjaž Zaplotnik, ki sta pripravila multimedijsko predstavitev društva.

Uvodnemu delu bo sledil občni zbor Zveze društev Slavistično društvo Slovenije. Na njem bodo, kot poroča današnje Delo, izvolili novo vodstvo društva, saj se Krakar Voglova po dveh mandatih poslavlja. Sprejeli bodo dve novi častni članici Alenko Šivic Dular in Viko Slabe ter Majdi Merše podelili nagrado za življenjsko delo.