Svet 5.10.2014 5:00

V Salzburgu razstava o Mozartovi sestri Nannerl

Salzburg, 5. oktobra - Maria Anna Mozart, imenovana Nannerl, je bila, tako kot njen brat Wolfgang Amadeus Mozart, čudežni otrok. Bila je odlična pianistka in skupaj sta nastopala pred kronanimi glavami Evrope. V salzburškem muzeju Mozart Wohnhaus, urejenem v hiši, v kateri je nekaj časa živel skladatelj, so ji posvetili razstavo.

Ljubljana. Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nannerl, ki je danes v senci slavnega brata potisnjena v pozabo, je veljala za izjemno pianistko, bila pa je tudi zelo iskana učiteljica klavirja. Umrla je pred 150 leti v Salzburgu.

Na razstavi so predstavljene posamezne postaje njenega življenja. Med eksponati je tako najti poročila njenih sodobnikov o obeh čudežnih otrocih, pa tudi dnevnik, v katerem je tedaj 12-letna Nannerl na turneji po Evropi beležila najpomembnejše vtise.

Razstavljeni so bakrorezi s podobami iz družinskega življenja ter znameniti oljni portret iz leta 1783, videti pa je mogoče tudi akvarel, na katerem je Nannerl predstavljena kot pevka, saj je bilo to bolj v skladu s klišeji tistega časa. Večina eksponatov je v lasti Ustanove Mozarteum, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Na evropski turneji leta 1766 je tedaj 15-letna Nanneril igrala bolje kot njen tedaj desetletni brat. "Kot pianistka je bila dorasla vsem tehničnim zahtevam," je dejal Ulrich Leisinger iz Mozarteuma ter dodal, da je bila njena glasbena kariera v Salzburgu, kjer so vladali knezoškofi, enostavno nemogoča. rata, ki je svojo sestro kot pianistko zelo cenil, da bi jo pripeljal na Dunaj. Razstava bo odprta do konca letošnjega leta, še piše APA.