Slovenija 6.10.2014 12:01

S podelitvijo nagrad se bo drevi začel Mesec oblikovanja

Ljubljana, 6. oktobra - V Ljubljani se bo drevi s podelitvijo nagrad za oblikovalske presežke v Sloveniji začel Mesec oblikovanja. V Mestu oblikovanja, ki so ga iz kartona zgradili v nekdanji tiskarni Mladinske knjige na Dunajski cesti, bo ponudil 13 razstav. V sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem so organizatorji letos prvič zasnovali tudi Design Week Ljubljana.

Med razstavami je Zmago Novak, direktor zavoda Big, ki Mesec oblikovanja organizira, na današnji novinarski konferenci izpostavil razstavo Muze, s katero želijo prikazati, kako je v sodobne ambiente mogoče umeščati umetnine in starine. Razstava Identiteta #2, ki je namenjena modnemu oblikovanju, pa po njegovih besedah z mednarodnim izborom modnih ustvarjalcev presega okvire slovenske mode.

Ker je sam lesar, je, kot je poudaril, na Mesecu oblikovanja vedno prisotna tema lesa. Kot najbolj kompleksen izdelek lesarstva je omenil leseno hišo. Sam v lesu vidi v Sloveniji še neizkoriščen potencial, lesena hiša pa bi morala biti po njegovem prepričanju slovenska gospodarska ikona.

Po njegovem mnenju jugovzhodna Evropa potrebuje novo žarišče ustvarjalne umetnosti, kar bi lahko postala Ljubljana. Oblikovanju v regiji je tako posvečena razstava Znamke in znamenja jugovzhodne Evrope. Ob odprtju razstave, na kateri se bo predstavilo več kot 150 razstavljavcev iz 13 držav jugovzhodne Evrope, bodo tudi letos prvič podelili oblikovalske nagrade jugovzhodne Evrope.

Na razstavi z naslovom Plus so predstavljeni tisti, ki v Sloveniji vztrajajo na dobrem oblikovanju, razstava Dober tek pa predstavi slovensko oblikovanje za hrano.

S hrano je povezana tudi potujoča razstava Tapas, ki predstavlja oblikovanje za hrano in oblikovanje hrane v Španiji. Ljubljana je prva postaja razstave v Evropi, pred tem je bila na ogled na Japonskem, v Južni Koreji in v ZDA, predstavili pa jo bodo še v Mehiki in Braziliji.

Po besedah kustosa razstave Julija Capelle razstava Tapas med drugim prikaže, kako so oblikovalci tradicionalna znanja uporabili na nov, sodoben način. Izpostavil je tudi številne povezave med umetnostjo ter oblikovanjem hrane in za hrano, denimo pri oblikovanju embalaže, pribora, posodja.

Design Week Ljubljana, ki bo potekal v prvem tednu Meseca oblikovanja, bo ponudil predavanja, okrogle mize in večerne dogodke, na katerih se bo zvrstilo 80 predavateljev iz Slovenije in tujine.

Letošnji mesec oblikovanja, ki se bo sklenil 6. novembra, bo potekal pod sloganom Možno je. Kot je za STA pojasnil Novak, bi bilo danes sebično, če ne bi šli čez rob in Mesec oblikovanja je tak korak. Korak čez rob pa je po njegovih besedah tudi Mesto oblikovanja, ki ga gradijo v nekdanji tiskarni.