Slovenija 11.10.2014 6:00

V CD predstava 100 svečk za Ježka v spomin na legendarnega komika

Ljubljana, 11. oktobra - V Klubu Cankarjevega doma bo zvečer premiera predstave 100 svečk za Ježka, ki je posvečena 100. obletnici rojstva Franeta Milčinskega - Ježka. V predstavi oziroma po besedah Juša Milčinskega komornem kabaretu bosta poleg njega nastopila še njegova sestra, Ježkova vnukinja Nana in Janez Hočevar - Rifle, na klavirju pa jih bo spremljal Joži Šalej.

Predstava komornega kabareta v manjši zasedbi treh nastopajočih igralcev in pevcev s klavirsko spremljavo je koncipirana kot radijska oddaja z zakulisjem oziroma dogajanje na radiu s številnimi zapleti, je za STA povedal Juš Milčinski. Glasba in besedila so Ježkova, tako kot tudi slog predstave, ki je zelo humoren, je dodal.

Kljub temu, da je tekst Ježkov, njegovega glasu v predstavi ne bo slišati, pojavil se bo posredno - v obliki lutke, ki se bo pogovarjala z ostalimi nastopajočimi. Lutka predstavlja Ježka kot lik v kratkih TV in radijskih skečih. Animirali jo bodo, kot je dejal umetnikov vnuk, vsi trije nastopajoči.

Predstavo, ki je nastala v družinskem krogu ob pomoči Hočevarja in Šaleja, je režiral Matija Milčinski - Ježkov sin, ki je poskrbel tudi za izbor besedil, za sceno in kostume, pa njegova soproga Tatjana Oblak Milčinski. Vsa družina Milčinski je zapisana kulturi. Kot je dejal Juš, sta bila z Nano že vzgojena v tem duhu. Skupaj z očetom, režiserjem si je že kot otrok ogledal veliko predstav, Nana pa je veliko preživela z Ježkom. Sam ima nanj le nekaj bežnih spominov, saj je bil, ko je Ježek umrl, star štiri leta.

Frane Milčinski - Ježek je kot komik največ nastopal v dveh likih - kot Ježek, klovn, ki v svoji naivni, mestoma celo neumni pojavi komentira aktualno politične dogodke pa tudi obče medčloveške odnose, in kot Anzel Pimperdragonar, človek - stenica, ki se vtika v vse in vsakogar in obremenjuje okolico s svojimi vici. Slednji se je pozneje kot lik nekoliko spremenil in nastopal kot izumetelnik - zlasti v televizijskih zabavnih oddajah, je zapisal Matija Milčinski.

Ježek je bil znan tudi po petju kronik - verzificiranih kritikah aktualnih dogodkov v bivši skupni državi. Lik Ježka se je pojavljal na živih kabaretnih nastopih že pred drugo vojno in se je nato preselil na radijske valove, figura Pimperdragonarja pa je že v osnovi napisana za radio, tako kot tudi večina drugih skečev.

Veliko besedil je bilo izvedenih na radijskih veselih večerih, ki so potekali pred občinstvom v dvorani. Izbor besedil za pričujočo predstavo temelji na odlomkih, ki še danes delujejo zabavno. "Večina Ježkovega ohranjenega arhiva, tega je za 20 debelih 'fasciklov' - pa je to najbrž šele dobra polovica vsega, kar je napisal - je bila izvedena na radiu, zato ni slučaj, da smo za uprizoritev izbrali obliko sporeda neke radijske postaje, od poročil prek poljudnoznanstvenih predavanj do zabavne muzike," je o predstavi v spomin na Ježka, ki bi 14. decembra praznoval 100 let, še zapisal režiser predstave.

Predstavo v Klubu Cankarjevega doma pripravljajo Cafe teater, Cankarjev dom, Zavod Morpheus in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.