Slovenija 7.10.2014 12:50

V Equrni razstava slik Tuga Šušnika

Ljubljana, 7. oktobra - V galeriji Equrna bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo slik Tuga Šušnika z naslovom Oksimoron. Razstava je, kot je za STA povedal galerist Arne Brejc, dvodelna. V prvem prostoru so predstavljene slike, ki jih je označil za bolj nadzorovane, v drugem pa bo mogoče videti le štiri ogromna Šušnikova platna.

Brejc je Šušnika označil kot nekoliko posebnega v slovenskih okvirih, kar sam pripisuje njegovemu šolanju v tujini. Kot je dejal, njegove slike preveva drugačen duh, ki ga spremlja skozi celotno slikarsko ustvarjanje.

Šušnika je označil kot človeka poteze, to svojo širokogrudnost in odprtost pa je po Brejčevem prepričanju umetnik prinesel s seboj iz tujine.

V Equrni so štiri Šušnikova dela ogromnega formata tokat postavili v kote galerijskega prostora, tako da dobi gledalec znotraj njih občutek, kot da je stopil v ring, znotraj katerega se giblje.

V štirih ogromnih platnih je čutiti vso umetnikovo eruptivnost, vso njegova moč, je še dejal Brejc in dela označil kot izrazito moško slikarstvo, kjer je samozavest maksimalna, barve so močne.

Tugo Šušnik se je rodil leta 1948 v Ljubljani. Mladost je preživel v Londonu in New Yorku. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končal tudi specialko za slikarstvo. Kot Fullbrightov štipendist je v letih 1979-1980 študiral na Pratt Institute v New Yorku. Leta 1993 je postal docent za risanje in slikanje na ljubljanski likovni akademiji, leta 2004 je postal redni profesor.

Svoje delo je predstavil na 60 samostojnih razstav, sodeloval je tudi na 170 skupinskih razstavah doma in po svetu. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, leta 2013 je dobil Jakopičevo nagrado za življenjsko delo.