Svet 8.10.2014 11:55

Emi Kugler za film Odmevi časa tudi nagradi na indonezijskih festivalih

Džakarta, 8. oktobra - Celovečerni film Eme Kugler Odmevi časa je na festivalih World Film Awards in International Move Awards v Indoneziji prejel nagrado za posebne dosežke in zlato priznanje. Film, ki po besedah avtorice tematizira idejo, da je "največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden", je nagradi pobral tudi na festivalih v Združenih državah Amerike.

Ljubljana. Režiserka Ema Kugler. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Ema Kugler.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Kuglerjeva je letos za Odmeve časa na mednarodnem filmskem festivalu Barcelona v ZDA prejela nagrado, poimenovano castell, na festivalu Accolade Global Film Competition v Los Angelesu pa nagrado za odličnost, je STA sporočila Kuglerjeva.

Ustvarjalka se bo z Odmevi časa predstavila tudi na mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi, ki bo potekal med 10. in 19. oktobrom. Film se bo za festivalske nagrade z 12 celovečerci potegoval v sekciji Free Spirit Competition.

V filmu, ki je nastal v produkciji zavoda Zank, v glavnih vlogah nastopata Marko Mandić in Nataša Matjašec Rošker. V ospredju filmske zgodbe je vprašanje prisile, porazdeljene med cerkveno, posvetno in vojaško oblast, ter vprašanje predvidenih vlog, ki jih morata odigrati ženska in moški.

Ema Kugler je svojo umetniško pot začela sredi 80. let. Ustvarja v različnih umetniških disciplinah, od režije, scenaristike, scenografije, kostumografije, montaže pa do performansov in likovnih instalacij.

V središče svojega ustvarjanja Kuglerjeva postavlja film. Med drugim se podpisuje pod dela Hydra (1993), Obiskovalec (1995), Tajga (1996), Postaja 25 (1997), Menhir (1999), Homo erectus (2000), Phantom (2003), Le Grand Macabre (2005) in Za konec časa (2009).