Svet 9.10.2014 6:00

Slike Winstona Churchilla ponujene Veliki Britaniji

London, 9. oktobra - Več deset slik, ki jih je ustvaril najpomembnejši britanski državnik 20. stoletja Winston Churchill, so po smrti njegove najmlajše hčerke ponudili v last Veliki Britaniji. Slike so na ogled v družinskem domu Churchillovih v Chartwellu, Lady Mary Soames pa je v svoji oporoki zapisala, da si želi, da bi umetnine tam tudi ostale.

V Chartwellu so slike razstavljene, odkar je družinski dom Churchillovih leta 1966, leto dni po državnikovi smrti, vrata odprl za javnost.

"Slike so državni zaklad velike zgodovinske in umetniške vrednosti," je dejal umetnostni zgodovinar David Coombs.

Pogosta tema Churchillovih slik je njegovo zasebno življenje, med drugim družinski trenutki ter njegova ljubezen do vrtnarjenja in počitnikovanja po svetu, predvsem v Franciji.

"Prikazujejo Churchillovo plat, ki jo javnost le redko vidi," je še povedal Coombs.

Državnikova družina je slike v last Veliki Britaniji ponudila namesto plačila davka na dediščino. Odločitev britanske vlade o sprejemu ponudbe je pričakovati prihodnje leto, piše britanski BBC.

Churchill, dvakratni predsednik vlade Združenega kraljestva, vodil jo je tudi med 2. svetovno vojno, je svojo ljubezen do slikanja odkril pri 40. letih. Le redko je potoval brez svojih slikarskih pripomočkov, slikanje ga je sproščalo. Nekoč je zapisal, da je slikanje kot "prijatelj, ki ne postavlja nezmernih zahtev".

Ustvaril je več kot 500 slik, večina je danes v lasti muzejev, galerij in zasebnih zbirateljev po vsem svetu.